Les negociacions entre Rússia i Ucraïna segueixen sense avenços importants

Moscou insisteix que aturarà l'ofensiva quan Ucraïna acati les seves condicions

4 min
Un membre del servei de les forces armades ucraïneses ajuda a evacuar un nen de la ciutat d'Irpin

BarcelonaLa tercera ronda de negociacions entre les delegacions russa i ucraïnesa a Bielorússia s'ha acabat, de nou, sense avenços importants. L'assessor del president ucraïnès i negociador Mikhaïlo Podoliak, ha dit en un vídeo a les xarxes socials que s'han fet alguns "petits progressos" pel que fa a la logística per evacuar civils, però que no s'ha assolit cap acord que millori significativament la situació general. Per la part russa, el negociador Vladímir Medinski ha afirmat que és "massa aviat" per parlar d'avenços positius, però ha confiat que "aviat" es puguin establir corredors humanitaris.

L'onzè dia de guerra a Ucraïna, de fet, havia començat amb una nova proposta d'alto el foc –després de dues de fallides– del govern rus. Aquest cop, fins i tot oferien passadissos per fer sortir la gent des de Kíiv, la capital, i també des de Khàrkiv, la segona ciutat més gran del país (a l'est), quan aquest cap de setmana les iniciatives fracassades se centraven només a Mariúpol i Volnovakha (al sud). Però l'oferta del Kremlin venia amb una condició trampa: les rutes d'evacuació anirien cap a Rússia o Bielorússia. De seguida, les autoritats ucraïneses han denunciat com a "immoral" i "inacceptable" la proposa de Moscou, i altres governs del món han fet el mateix. L'executiu britànic l'ha qualificat d'"increïblement cínica".

La setmana passada, la delegació russa es va comprometre a facilitar l'evacuació de civils als punts on els combats són més intensos, però de moment no s'han concretat. Aquest dilluns, les autoritats ucraïneses han denunciat que Moscou "ha sabotejat" de nou l'obertura de corredors humanitaris amb bombardejos amb míssils i coets a Kíiv, Mariúpol, Volnovakha, Sumi, Mikolàiv, Khàrkiv i altres localitats, cosa que fa impossible la sortida segura de combois que transporten ciutadans i l'entrega de medicaments i aliments.

Sí que sortien ciutadans des d'Irpín, als afores de Kíiv, però en direcció a l'oest d'Ucraïna, tal com han estat fent els últims dies. No és cap corredor humanitari, sinó la ruta de sortida de la ciutat que ja han agafat centenars de veïns, travessant a peu un pont destruït amb l'ajuda de soldats ucraïnesos, fins a arribar a algun autobús facilitat per les autoritats municipals. Un camí que aquest mateix diumenge va patir l'atac d'artilleria de les tropes russes, amb el resultat de cinc civils morts, tres dels quals una mare i dos nens. Segons fonts policials, ja haurien sortit així unes 2.000 persones. En total, ja han fugit del país 1,7 milions de persones i les organitzacions humanitàries esperen que en siguin cinc milions els pròxims dies, d'una població total de 44 milions.

Exigències de Moscou

Aquest dilluns, Rússia també ha assegurat que està disposada a aturar la seva acció militar "a l'instant" si Ucraïna acata les seves condicions: declarar-se neutral, reconèixer l'annexió russa de Crimea i la independència de les repúbliques de Donetsk i Lugansk, i aturar la seva resposta militar. Ho ha dit el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, abans que comencés la tercera ronda de negociacions entre les delegacions. Sobre la qüestió de la neutralitat, Peskov ha dit: "Haurien de fer esmenes a la Constitució segons les quals Ucraïna rebutjaria l'objectiu d'entrar a qualsevol bloc". El portaveu del Kremlin ha insistit que Rússia no té intenció de fer cap reclamació territorial més al país veí. "Estem acabant la desmilitarització d'Ucraïna. L'acabarem. Però el més important és que Ucraïna cessi la seva acció militar. Haurien d'aturar la seva acció militar i després ningú dispararà", ha dit. El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha respost a Moscou que no accepta el seu "ultimàtum", i ha demanat a Putin que surti de la seva "bombolla" i permeti el "diàleg".

Aquest dijous està previst que tingui lloc la reunió a més alt nivell entre Rússia i Ucraïna. Serà a Antalya, una ciutat situada al sud de Turquia, amb la presència del ministre d'Exteriors rus, Serguei Lavrov, i l'ucraïnès, Dmitró Kuleba, segons ha anunciat el seu homòleg turc, Mevlüt Çavusoglu.

"Lluita ferotge" a Kíiv

L'oficina de drets humans de les Nacions Unides ha informat que la xifra de morts civils a Ucraïna des de l'inici de la invasió russa puja a 406, tot i que admet que la xifra real pot ser substancialment més alta. Aquest dilluns, els serveis d'emergència ucraïnesos han trobat entre les runes els cossos sense vida de 13 civils després d'un atac a una fàbrica de pa de Makariv, a la regió de Kíiv. Creuen que en el moment del bombardeig hi havia unes 30 persones a la fàbrica, i només cinc civils han pogut ser rescatats amb vida.

Hi ha més senyals que indiquen que els corredors humanitaris suggerits per Putin no s'han obert, com les informacions que apunten que hi havia combats intensos encara al nord i a l'oest de la capital ucraïnesa aquest dilluns al matí. Ho deia l'alcalde de la ciutat, Vitali Klitxkó, al seu canal de Telegram, on denunciava que "la lluita ferotge continua a prop de Kíiv" i que els russos haurien actuat amb "especial fúria" contra els districtes pròxims de Butxa, Gostomel, Vorzel i Irpín, on "estan matant civils a propòsit". El cap de la municipalitat de Gostomel, de fet, hauria mort en aquests bombardejos. "Estem fent tot el possible a la capital per donar suport a la ciutat, per crear una reserva d'aliments, medicaments i béns essencials", deia l'alcalde, i assegurava que també havien enviat provisions a Txerníhiv, una altra ciutat al nord de Kíiv.

L'ofensiva russa també s'havia intensificat sobre la ciutat de Mikolàiv, al sud, l'objectiu següent que pretenen capturar les tropes russes en el seu camí cap a Odessa. Més a l'est del front del sud, a la ciutat de Mariúpol ha tornat a fracassar l'intent d'obrir un corredor humanitari, tal com ja va passar dissabte i diumenge, perquè l'alto el foc pactat per russos i ucraïnesos no s'ha complert. "Només perquè us en feu una idea: tenim un equip sobre el terreny a Mariúpol –deia aquest dilluns el cap de la Creu Roja Internacional a BBC Radio– i estava preparat per sortir ahir [diumenge] malgrat que no quedava del tot clar quin era l'acord que s'havia assolit. Però tan bon punt van arribar al primer punt de control, es van adonar que la carretera que els havien indicat que havien de fer servir estava minada".

Mentrestant, el Tribunal de Justícia de l'ONU a la Haia ha engegat avui el procés contra Rússia per possibles crims contra la humanitat amb la invasió d'Ucraïna, amb una primera vista per decidir si imposa mesures cautelars. El seient reservat al govern rus ha quedat buit, perquè el Kremlin no s'ha molestat ni a enviar-hi un representant.

stats