Pandèmia
Internacional 12/01/2022

El Quebec imposarà una taxa sanitària als no vacunats

El 45% dels pacients que tenen a les UCI no s'havien immunitzat

ARA
2 min
Personal sanitari trasllada un pacient de covid-19 a un hospital a Montreal, Quebec, ciutat on els centres hospitalaris estan col·lapsats.

BarcelonaEl govern del Quebec, al Canadà, imposarà una taxa sanitària a les persones que no es vacunin contra el covid-19, segons ha anunciat aquest dimecres. Tot i que no ha especificat quants diners hauran de pagar els quebequesos per no vacunar-se, el primer ministre, François Legault, ha assegurat que serà una xifra "significativa". L'anunci arriba, de fet, en plena onada de casos nous de covid-19 al Quebec, on els no vacunats són només el 12% dels habitants però representen ja la meitat dels casos hospitalitzats.

Més del 85% de la població quebequesa ha rebut almenys una dosi de la vacuna del covid-19, però l'actual augment d'hospitalitzacions, sumat al fet que el Quebec registri ara el nombre més gran de morts per coronavirus de tot el Canadà, es deu principalment a la població que no s'ha immunitzat, segons el govern. Per això, Legault ha anunciat que aquells que no hagin rebut encara cap dosi de la vacuna hauran de pagar una "contribució".

Hospitals prop del 100% a Mont-real

El nombre de morts per covid del Quebec supera ja els 12.000, amb una taxa de contagis similar a la de gener de 2021, abans que s'iniciés la vacunació. Segons les dades oficials, a més, el 45% dels pacients que estan en cures intensives no havien estat vacunats. Els hospitals de Mont-real, la ciutat més gran de la província, s'acosten al 100% de la capacitat i ja han començat a limitar l'atenció no relacionada amb covid.

"Crec que ara mateix és una qüestió d'equitat per al 90% de la població que ha fet alguns sacrificis; els devem aquest tipus de mesura", ha dit Legault. El seu govern ha tornat a imposar el toc de queda entre les 10 de la nit i les 5 del matí a causa d'aquesta onada de casos ocasionada per la variant òmicron, alhora que requereix la prova de vacunació per comprar a les botigues de cànnabis i licors del govern.

Aquesta província del Canadà se suma així a la iniciativa que han impulsat encara pocs països fins ara, la de penalitzar els no vacunats. Grècia, per exemple, ja va anunciar al novembre que farà pagar multes de 100 euros als ciutadans de més de 60 anys que no estiguin vacunats contra el covid, una multa que hauran de seguir pagant mensualment fins que no demanin cita per rebre la seva dosi.

stats