Internacional 20/12/2014

Raúl Castro diu que la lluita per la fi del bloqueig "serà llarga i difícil"

En un discurs davant l'Assemblea nacional, el líder cubà reitera que el seu país no renunciarà al seu sistema polític socialista

Efe
2 min

L'HavanaEl president de Cuba, Raúl Castro, ha advertit aquest dissabte que la "lluita" per acabar amb el bloqueig dels Estats Units contra l'illa "serà llarga i difícil" i que caldrà que les reclamacions internacionals i de la societat nord-americana en favor de la fi d'aquesta situació no s'aturin.

En un discurs davant l'Assemblea cubana, Raúl Castro ha destacat que amb la decisió de restablir les relacions amb els Estats Units s'ha donat un "pas important", però "queda per resoldre l'essencial", que és la fi d'aquesta política.

Per això, ha expressat el seu desig que el president nord-americà, Barack Obama, "utilitzi amb determinació les prerrogatives executives que té per modificar substancialment el bloqueig en aquells aspectes que no requereixin l'aprovació del Congrés".

La política d'embargament econòmic a Cuba està vigent des de 1962 i va ser elevada a rang de llei el 1996, amb la norma coneguda com a llei Helms-Burton, de manera que la seva derogació definitiva exigeix la ratificació del Congrés.

Una majoria, per la fi del bloqueig

"Totes les dades indiquen que una àmplia majoria de ciutadans nord-americans vol la normalització dels llaços bilaterals amb Cuba", ha afirmat Raúl Castro.

El líder cubà ha dit que és conscient de les "virulentes crítiques" que ha hagut de sentir Obama per la seva nova política cap a Cuba per part de "forces que s'oposen a la normalització de relacions".

"Després de dècades de confrontació, faran tot el possible per sabotejar aquest procés sense descartar accions provocatives. Per la nostra part matindrem una conducta prudent, moderada i reflexiva, però ferma", ha assegurat.

Sense renunciar al socialisme

Castro ha reiterat que Cuba no renunciarà al seu sistema polític socialista, malgrat l'acord de restablir relacions diplomàtiques amb els Estats Units, tot i que està disposat a discutir sobre tots els temes d'"igualtat" i "reciprocitat".

"De la mateixa manera que mai ens hem proposat que els Estats Units canviïn el seu sistema polític, exigirem respecte al nostre", ha recalcat.

Castro ha assenyalat que és "necessari comprendre" que Cuba és un estat sobirà, on el poble va decidir "en lliure referèndum" proclamar a la seva Constitució el seu "rumb socialista".

"No s'ha pretendre que, per millorar les relacions amb els Estats Units, Cuba renunciï a les idees per les quals ha lluitat durant més d'un segle, per les quals el seu poble ha vessat molta sang i ha corregut molts riscos", ha assenyalat.

stats