França
Internacional 05/11/2022

Reagrupament Nacional deixa d'estar presidit per un Le Pen per primera vegada

L'eurodiputat Jordan Bardella, de 27 anys i delfí de la líder del partit d'extrema dreta, guanya l'elecció interna

3 min
FRANCE-POLITICS/FARRIGHT

ParísPer primera vegada a la història, el principal partit d'extrema dreta de França, Reagrupament Nacional (RN) –l'antic Front Nacional–, no està presidit per un membre de la família Le Pen. Els afilats a la formació extremista impulsada per Jean-Marie Le Pen el 1972 han escollit aquest dissabte com a nou president Jordan Bardella, una figura molt propera a la líder del partit, Marine Le Pen. Bardella, també eurodiputat, n'era ja el president interí des que Le Pen va decidir al juny, després de les últimes eleccions presidencials i legislatives, deixar la presidència de la formació per dedicar-se plenament al grup parlamentari. "No tornaré a la presidència de l'RN. Em concentraré en la presidència d'aquest gran grup", va declarar després del resultat històric de les legislatives, que ha convertit el partit d'extrema dreta en el principal grup de l'oposició a l'Assemblea Nacional.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El relleu es formalitza ara, però les coses al partit no canviaran: Marine Le Pen continuarà sent-ne la líder visible i mantindrà previsiblement el seu lideratge intern. Bardella, de 27 anys, és el seu delfí i s'ha enfrontat a les urnes a Louis Aliot, alcalde de Perpinyà i exparella de la fins ara presidenta, a qui s'ha imposat amb el 84,8% dels vots. També se'l considera proper a la líder del partit. Marine Le Pen ho havia deixat tot lligat per garantir que hi hagi continuïtat malgrat el canvi al capdavant de la formació.

Tot i que la líder d'extrema dreta ha preparat durant mesos el relleu i no hi ha corrents interns que qüestionin la seva estratègia d'intentar suavitzar la seva imatge i la del partit, el canvi està carregat de simbolisme. Fins ara l'RN era el partit dels Le Pen. A partir d'aquest dissabte s'albira un canvi de cicle en què el futur de Marine Le Pen és una incògnita. Ha estat candidata a tres eleccions presidencials i no està clar si a les properes, el 2027, repetirà o deixarà espai a les noves generacions encapçalades pel jove Bardella.

Cap a una nova carrera presidencial?

El canvi a la presidència es pot interpretar com l'inici del relleu de Le Pen com a líder del Reagrupament Nacional, però el seu èxit electoral a les eleccions legislatives del juny i la gran visibilitat política que té al Parlament francès podrien impulsar-la cap a una nova carrera presidencial. Ni ella ni el partit han pres encara cap decisió. Hi ha més de quatre anys al davant. En qualsevol cas, Marine Le Pen continua sent la líder del partit i del grup parlamentari.

El congrés del Reagrupament Nacional que ha atorgat formalment la presidència de la formació a Bardella s'ha celebrat a París en una setmana complicada per a l'extrema dreta. El diputat de la formació Grégoire de Fournas va ser sancionat aquest divendres per una frase racista que va llançar dijous, durant un ple de l'Assemblea Nacional, al diputat de La França Insubmisa (LFI) Carlos Martens Bilongo, nascut a França de pares d'origen africà. Fournas va cridar "Que se'n torni a l'Àfrica!" mentre Martens Bilongo intervenia per demanar al govern francès que presti ajuda a un vaixell d'una ONG europea que està en aigües del Mediterrani ple d'immigrants.

Màxima sanció per racisme

Fournas es va defensar assegurant que no es referia al diputat sinó als immigrants (no està clar si va pronunciar la frase en singular o en plural, atès que en francès la pronunciació és pràcticament idèntica en tots dos casos), però el seu crit racista no ha pogut evitar rebre la màxima sanció que preveu el reglament de la cambra: de Fournas no percebrà la meitat del seu sou durant dos mesos i està expulsat del Parlament durant dues setmanes.

stats