Internacional 27/08/2019

Rouhani demana a Trump que elimini les sancions si vol reunir-se amb ell

El president iranià diu que és Washington qui ha de fer el primer pas per millorar les relacions

Ara
2 min
El president de l'Iran, Hassan Rouhani, en una imatge d'arxiu.

BarcelonaResposta immediata de l'Iran. El president iranià, Hassan Rouhani, ha assegurat aquest dimarts que, perquè la situació amb els Estats Units canviï i es produeixin "desenvolupaments positius", el govern nord-americà ha d'"eliminar totes les sancions" imposades a l'Iran.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les declaracions del mandatari de l'Iran arriben després que Trump assegurés aquest dilluns que està disposat a reunir-se amb Rouhani, "si les circumstàncies són correctes". Malgrat això, el president nord-americà va reiterar que l'acord del 2015 sobre les armes nuclears iranianes va ser "ridícul".

Durant la cimera del G-7, Trump va admetre que té "bones sensacions" amb l'Iran, tot i que va avançar que qualsevol nou acord nuclear hauria d'implicar que l'Iran no tingui accés a l'arma atòmica ni desenvolupi míssils balístics "durant molt més temps".

Missatge clar de Teheran

"No estem buscant simplement fer-nos una foto amb algú", ha dit Rouhani un dia després que a la cimera es parlés d'una possible reunió amb el seu homòleg nord-americà, Donald Trump, per rebaixar les actuals tensions. En un discurs a la televisió oficial iraniana, Rouhani ha indicat que "la clau per aconseguir desenvolupaments positius en les relacions dels dos països està en mans de Washington", que va abandonar el maig del 2018 l'acord nuclear amb l'Iran i va tornar a imposar sancions. El full de ruta de Rouhani, doncs, és clar: abans els EUA han de rectificar. Fer el primer pas.

"El canvi del nostre comportament amb els que van imposar sancions a la República Islàmica de l'Iran i van cometre terrorisme econòmic comença amb el seu penediment", ha subratllat el mandatari. Per aquest motiu, ha instat Washington a abandonar la seva actual "via errònia" i reconèixer amb respecte "el sistema islàmic [de l'Iran] i els drets de la nació iraniana". "Que abaixin el cap davant de la gran nació de l'Iran i, només així, la situació canviarà [...]. La nostra política és clara: si tornen als seus compromisos, nosaltres també ho farem i buscarem solucionar els problemes per una via raonable", ha afirmat.

Un cop més, Rouhani ha insistit que l'Iran no vol desenvolupar la bomba atòmica: "La nostra voluntat i doctrina militar es basa en armes convencionals, i no estem a la recerca d'armes de destrucció massiva", ha apuntat.

stats