Internacional 25/06/2019

Trump adverteix l'Iran: "Qualsevol atac serà respost amb una força aclaparadora"

La tensió entre els Estats Units i l'Iran continua creixent, i l'encreuament de declaracions agafa cada cop un to més agressiu

Ara
2 min
Trump obre la porta a aixecar les sancions a Rússia

BarcelonaLa tensió entre els Estats Units i l'Iran continua creixent, i l'encreuament de declaracions agafa cada cop un to més agressiu. Aquest dimarts el president nord-americà, Donald Trump, ha tornat a deixar de banda la diplomàcia i ha sigut molt clar: "La molt ignorant i insultant declaració de l'Iran feta pública avui només mostra que no entenen la realitat. Qualsevol atac per part de l'Iran contra qualsevol nord-americà serà respòs amb una força gran i aclaparadora. En algunes àrees, 'aclaparadora' significa eradicació", ha assegurat el mandatari a través d'un missatge a Twitter.

El missatge de Trump fa referència a unes declaracions d'aquest dilluns del president iranià, Hassan Rouhani, que ha dit que les noves sancions aprovades diumenge pels Estats Units contra l'Iran "indiquen un retard mental". "Les sancions demostren que els Estats Units menteixen quan diuen que volen obrir converses amb l'Iran", ha afegit Rouhani. Hores abans el portaveu del ministeri d'Exteriors iranià, Abbas Mussavi, ja havia assegurat que les noves penalitzacions de la Casa Blanca suposen un tancament permanent de la via diplomàtica entre Washington i Teheran.

Les noves sancions nord-americanes, que busquen debilitar el país del golf Pèrsic, continuen tenint el mateix argument: Trump va reiterar que Teheran és una amenaça per a l'estabilitat mundial i que s'ha de lluitar perquè "mai pugui obtenir armes nuclears". El govern dels EUA insisteix que l'Iran ha finançat i finança activament "el terrorisme islàmic".

Les penalitzacions de Washington, però, es van entendre com la resposta de Trump a l’abatiment la setmana passada d’un avió no tripulat nord-americà que, segons Teheran, va violar el seu espai aeri.

El conflicte entre els dos països ha incrementat des que, l'any passat, Washington va anunciar la seva retirada de l'acord nuclear amb l'Iran. Des de llavors aquest tipus d'episodis s'han anat repetint: a l'abril, per exemple, Trump va decidir no renovar les exempcions a la compra de petroli iranià.

stats