Internacional 20/06/2019

L'Iran abat un dron dels Estats Units

Teheran diu que havia entrat al seu espai aeri i Washington ho nega

Ara
2 min
Avió no tripulat, conegut com a "drone"

BarcelonaL'Iran ha abatut un dron dels Estats Units a l'estret d'Ormuz, en plena espiral de tensió entre els dos països. La Guàrdia Revolucionària, el cos militar d'elit, ha anunciat aquest dijous que havia abatut un dron "espia" nord-americà dins l'espai aeri de l'Iran. L'exèrcit nord-americà ha confirmat que un dels seus aparells ha estat atacat, però assegura que es trobava en espai internacional.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'incident arriba just després de l'impacte d'un míssil a l'Aràbia Saudita que podria procedir dels rebels houthis del Iemen, que tenen el suport de l'Iran. Les tensions al Golf Pèrsic s'han agreujat des que el 13 de juny els Estats Units van acusar Teheran d'estar al darrere d'un suposat atac contra dos petroliers que creuaven l'estret d'Ormuz, un dels principals llocs de trànsit naval del planeta.

L'agència estatal iraniana IRNA ha dit que han abatut un dron un RQ-4 Global Hawk quan ha entrat a l'espai aeri iranià al districte de Kouhmobarak, al sud el país. Un comandament nord-americà ha dit, però, que l'aparell atacat era del model MQ-4C Triton de la marina dels Estats Units.

"El nostre espai aeri és una línia vermella: l'Iran sempre ha respost amb força contra qualsevol país que violi el nostre espai aeri i així ho continuarem fent", va dir dimecres un alt responsable de seguretat del règim iranià.

En les últimes setmanes Donald Trump ha reforçat la presència militar al Golf Pèrsic. Després que els Estats Units trenquessin unilateralment l'acord per evitar que l'Iran desenvolupés un programa militar nuclear i imposessin noves sancions econòmiques sobre el país persa, Teheran ha amenaçat de trencar, a partir del 27 de juny, els límits que imposa l'acord a la seva capacitat d'enriquiment d'urani.

El dia 28 està prevista una reunió del comitè que supervisa l'acord, amb la participació de l'Iran, la Gran Bretanya, França, Alemanya, la Xina i Rússia, que continuen defensant el pacte. La UE instarà Teheran a no avançar en l'enriquiment i és probable que l'Iran demani la intervenció del mecanisme de disputa de l'acord.

stats