Internacional 10/11/2013

Un pintor rus es clava els testicles amb un martell al terra de la plaça Roja de Moscou

Piotr Pavlenski, que serà detingut, va ser hospitalitzat després del seu acte de protesta contra el Kremlin coincidint amb el Dia de la Policia

Efe
2 min
L'artista, durant la seva acció de protesta / REUTERS

MoscouEl pintor rus Piotr Pavlenski està hospitalitzat després que dissabte clavés els seus testicles amb un martell a les llambordes de la plaça Roja de Moscou en una acció de protesta contra el Kremlin que el polèmic artista va anomenar 'Fixació' i que va coincidir amb la celebració a Rússia del Dia de la Policia.

Completament nu i amb la mirada fixa en els seus testicles, clavats a les llambordes, Pavlenski va realitzar durant més d'una hora una acció que va qualificar de "metàfora de l'apatia, indiferència política i fatalisme de la societat actual russa". "No és l'arbitrarietat dels càrrecs públics el que priva la societat de la seva capacitat d'actuar, sinó la fixació en les seves derrotes i pèrdues, que ens clava cada vegada amb més força a les llambordes del Kremlin, convertint les persones en estàtues que esperen resignades el seu destí": així explica la seva acció el manifest de Pavlenski.

L'artista va ser traslladat a un hospital de la capital russa, encara que una font de les forces de seguretat ja va avançar a l'agència oficialista RIA-Nóvosti que després de rebre tractament serà detingut per la policia. El policia va qualificar l'acció del pintor com una cosa "normal en un malalt psíquic".

Protestes amb el cos

No és la primera vegada que l'artista de Sant Petersburg s'autolesiona per protestar contra el govern del president rus, Vladímir Putin. El passat 3 de maig es va enrotllar, nu, en filferro espinós davant l'edifici de l'assemblea legislativa de Sant Petersburg en una acció que va anomenar 'Cos' i que simbolitzava "l'existència humana en un ambient de repressió legal, quan el més mínim moviment provoca una duríssima reacció del sistema legislatiu, que es clava en el cos de l'individu".

El juny de l'any passat, Pavlenski es va cosir la boca en una acció de suport al grup femení punk Pussy Riot. Dues de les integrants estan empresonades per cantar contra Putin en el principal temple de l'Església ortodoxa russa. En aquella ocasió, el pintor es va col·locar davant d'una catedral de Sant Petersburg amb un cartell que deia: "L'acció de Pussy Riot en una escenificació de la famosa acció de Jesucrist, quan va expulsar del temple els comerciants".

stats