Internacional Rússia 06/05/2023

Ferit un escriptor ultranacionalista rus en un atemptat amb bomba

Zakhar Prilepin, molt popular a Rússia, havia lluitat a Txetxènia, al Donbass i en la invasió d'Ucraïna

ARA
3 min
Zajar Prilepin en una imatge del 2017.

BarcelonaUn nou atemptat contra una personalitat de l'ultranacionalisme rus ha sacsejat Rússia. L'escriptor Zakhar Prilepin, un dels més populars i coneguts del país, ha resultat ferit per l'explosió d'un artefacte que hi havia enganxat a sota del vehicle amb què anava. L'atemptat, segons han informat els serveis d'emergència a l'agència oficial Tass, ha tingut lloc en una carretera a prop de la ciutat de Nizhni Nóvgorod, a 400 quilòmetres a l'est de Moscou. El conductor del vehicle ha mort i Prilepin, segons aquestes fonts, ha estat hospitalitzat amb ferides a les dues cames i una commoció cerebral. Sembla que no es tem per la seva vida. És el tercer atemptat contra mediàtics que promulguen l'ultranacionalisme rus des de l'inici de la invasió d'Ucraïna: els altres dos van causar la mort de Daria Dúguina, filla del presentador ultranacionalista Aleksandr Duguin, i del bloguer extremista Vladlen Tatarski.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Més enllà de la seva carrera com a escriptor, que el va portar a guanyar el Bestseller Nacional –un dels premis més importants a Rússia– el 2008, Prilepin era conegut pels seus posicionaments polítics ultres i també per la seva carrera militar. El novel·lista, de 47 anys i ferm defensor del retorn de l'imperi soviètic, va combatre a la guerra de Txetxènia, es va allistar com a voluntari amb els grups pro russos per lluitar a la guerra del Donbass i, en l'actual invasió a gran escala d'Ucraïna, va signar un contracte amb la Guàrdia Nacional i va ser mobilitzat al front.

Prilepin va ser membre del proscrit Partit Nacional Bolxevic. Després va donar suport a l'oposició extraparlamentària en la demanda de dimissió del president rus, Vladímir Putin. Tot i això, va anunciar públicament que deixava de criticar el Kremlin després de l'annexió de Crimea el març del 2014, una maniobra que va celebrar efusivament. Els últims mesos havia demanat a Moscou més mà dura a Ucraïna. De fet, en una de les seves últimes publicacions a Telegram donava suport al líder del Grup Wagner, que divendres va exigir enfurismat al Kremlin més munició per acabar de fer caure la ciutat de Bakhmut.

Acusacions contra Kíiv i l'OTAN

Les autoritats russes han culpat de l'acció, sense presentar-ne proves, "una cèl·lula terrorista" que obeeix instruccions del govern ucraïnès i dels Estats Units. Al seu compte de Telegram, la portaveu del ministeri d'Exteriors, Maria Zakhàrova, ha acusat Washington i l'OTAN d'alimentar "una altra cèl·lula terrorista". “Washington i l'OTAN han alimentat una altra cèl·lula terrorista internacional: el règim de Kíiv. Bin Laden, l'Estat Islàmic i, ara, Zelenski i els seus esbirros”. "Això és culpa dels Estats Units i del Regne Unit", ha afegit. Una persona ha estat arrestada, sense que n'hagi transcendit la identitat.

Per la seva banda, el vicepresident del Consell de Seguretat de Rússia, Dmitri Medvédev, ha assegurat que no quedarà impune l'atemptat. En un telegrama dirigit a Prilepin, qualifica l'intent d'assassinat de "vil atac" dels "extremistes nazis" ucraïnesos. "Estem bregant amb un enemic covard que busca intimidar-nos. Tria com a meta els veritables patriotes del nostre país, aquells que dediquen totes les seves forces al servei de la pàtria i estan fent tot el possible per acostar la victòria sobre el neonazisme ucraïnès", ha escrit Medvédev, segons l'agència oficial TASS.

L'explosió ha partit el cotxe en dos i ha deixat un gran forat a terra. Als baixos de l'Audi amb què anava hi havia un dispositiu fixat amb una capacitat explosiva equivalent a dos quilograms de TNT, segons han informat les autoritats russes. "Les forces de seguretat investiguen les circumstàncies i les causes de l'incident", ha comentat el governador de Nizhni Nóvgorod, Andrei Nikitin.

Diverses obres de Prilepin han estat traduïdes. A Espanya es va publicar el 2012 Patologías, una de les seves obres més conegudes, sobre el conflicte de Txetxènia.

stats