Internacional Rússia 28/06/2023

Prigojin planejava segrestar el ministre de Defensa rus i altres líders militars, segons fonts occidentals

El general Serguei Surovikin ha estat arrestat perquè tenia informació prèvia al motí, segons fonts russes

ARA
3 min
Ievgueni Prigojin, cap del grup de mercenaris Wagner.

BarcelonaEl cap del Grup Wagner i líder de la revolta de dissabte a Rússia, Ievgueni Prigojin, tenia planejat segrestar els principals líders militars com a part de la rebel·lió armada, inclòs el ministre de Defensa, Serguei Xoigú, i el cap de l'estat major, Valeri Gueràssimov, segons informa The Wall Street Journal, que cita fonts occidentals. La intenció de Prigojin era capturar-los durant una visita prevista a una zona fronterera amb Ucraïna. Però els serveis secrets russos van destapar el pla dos dies abans, cosa que va empènyer el líder del grup de mercenaris a avançar els seus moviments.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

A més, tant The Wall Street Journal com The New York Times asseguren que un dels generals de màxim rang de l'exèrcit rus coneixia els plans de rebel·lió armada de Prigojin. The New York Times publica aquest dimecres que el general Serguei Surovikin –que fins fa pocs mesos era el màxim comandant de les tropes russes a Ucraïna– va tenir informació sobre la intenció dels Wagner d'amotinar-se abans que es produís. El diari cita oficials estatunidencs que han parlat amb la condició de mantenir l'anonimat, i que han afegit que hi ha signes que altres generals russos també haurien donat suport a l'intent de Prigojin de provocar un canvi en el lideratge del ministeri de Defensa.

Les fonts nord-americanes fins i tot han afirmat que Surovikin va ajudar Prigojin a preparar la revolta. El portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, ho ha titllat d'"especulacions". "Ara hi haurà moltes especulacions, xafarderies, etc. al voltant d'aquests esdeveniments. Crec que això n'és un exemple", ha dit quan li han preguntat sobre la informació del New York Times.

Surovikin, arrestat?

Però malgrat les pilotes fora que ha llançat Peskov, alguns bloguers militars russos i el diari The Moscow Times han publicat aquest dimecres que Surovikin ha estat detingut per la seva suposada implicació en l'intent de cop. The Moscow Times cita dues fonts properes al ministeri de Defensa, que han demanat l'anonimat. Segons aquest portal, al general no l'han vist públicament des de dissabte, el dia de l'aixecament dels Wagner. Això significa que no va participar en la cerimònia multitudinària que Vladímir Putin va organitzar aquest dimarts al Kremlin amb uns 2.500 membres de l'exèrcit i altres cossos de seguretat, on hi havia també els alts càrrecs. De moment, però, el ministeri de Defensa no ha fet cap comunicació oficial sobre aquesta suposada detenció, que suposaria la primera purga de Putin contra els implicats en la revolta orquestrada per Prigojin.

El president rus Vladimir Putin i el general Serguei Surovikin, el 2017 a Síria.

Surovikin –conegut com a general Harmagedon després de participar en la segona guerra de Txetxènia i a la de Síria–, va ser ascendit l'octubre passat a màxim comandant de les tropes a Ucraïna. Però a principis d'aquest any va ser destituït i substituït pel cap de l'estat major, Valeri Gueràssimov. Surovikin, que va ser qui va ordenar la retirada de Kherson, va quedar com a número dos de Gueràssimov, un dels enemics principals de Prigojin, juntament amb el ministre de Defensa, Serguei Xoigú.

En aquell moment, l'analista militar Rob Lee, membre del Foreign Policy Research Institute, ja va apuntar que el canvi al comandament responia, en part, al creixent poder de Surovikin, i també al de Prigojin, amb qui té una relació estreta. El líder dels Wagner el va elogiar en un dels seus vídeos recents, després d'amenaçar de retirar-se de Bakhmut per la manca de municions del Grup Wagner. Quan va fer marxa enrere i va anunciar que mantindrien les seves posicions a la ciutat, va dir que Surovikin seria l'encarregat de "prendre les decisions en relació amb les accions de combat de Wagner i la seva comunicació amb el ministeri de Defensa". "És l'única persona amb l'estrella de general d'exèrcit que sap lluitar. No n'hi ha cap altre de tan assenyat i amb estrella", va afirmar.

stats