El líder de Wagner replega les tropes que avançaven cap a Moscou

Putin titlla de "traïdor" Ievgueni Prigojin i l'acusa d'intentar una rebel·lió armada

Guiu Font
5 min
El cap de Wagner, Yevgeny Prigozhin, abandona la seu del districte militar del sud enmig de la retirada del grup de la ciutat de Rostov-on-Don, Rússia, el 24 de juny de 2023.

Sant PetersburgMentre la policia de Sant Petersburg regirava les oficines del grup militar Wagner, als carrers cèntrics de la ciutat russa res feia pensar que al país es vivia una rebel·lió militar que acabaria provocant un dels pitjors terratrèmols en la cúpula política de Rússia. Hi havia un ambient festiu, amb milers de turistes d'altres regions que celebraven l’arribada de l’estiu, que contrastava amb les fileres de tancs i vehicles blindats que el fundador de l'empresa de mercenaris Wagner, Ievgueni Prigojin, havia enviat cap a Moscou per desafiar Vladímir Putin.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Rússia ha viscut un dels episodis més foscos de la història contemporània. La rebel·lió de Prigojin, que havia estat un dels homes de confiança del president, s'ha traduït en el primer intent de cop d'estat en tres dècades al país. Les tropes de Wagner s'han acabat retirant quan eren a uns centenars de quilòmetres de Moscou, però la maniobra deixa Putin i el seu règim debilitats, en un moment més que crucial.

"Ha arribat el moment en què hi pot haver un vessament de sang", ha apuntat el líder de Wagner per justificar la seva retirada, quan molts ja temien una guerra civil al país de Putin. Després d'hores d'incertesa i alarma al país, Prigojin ha decidit fer marxa enrere, després d'haver parlat per telèfon amb el president de Bielorússia, Aleksandr Lukaixenko, que ha actuat com a enviat de Putin. “Així que a l'adonar-nos de tota la responsabilitat per la sang russa vessada estem capgirant les nostres columnes [de blindats] i tornem als campaments”, ha afegit en un àudio difós en un dels seus canals de Telegram. Les negociacions entre bambolines amb l'empresari perquè interrompés la seva aventura contra el Kremlin s'havien desenvolupat durant tot el dia.

Combatents del grup mercenari privat de Wagner desplegats en un carrer prop de la seu del Districte Militar del Sud a la ciutat de Rostov del Don, a Rússia, el 24 de juny del 2023.
Ciutadans de Rostov del Don al carrer per veure la sortida de les tropes de Wagner.
Retirada d'un cartell a favor del grup Wagner.

Els mercenaris de Wagner eren ja a uns 200 quilòmetres de Moscou quan Prigojin ha anunciat la retirada. Aquests homes, que fins ara estaven lluitant contra Kíiv en terres ucraïneses, havien ocupat al matí el quarter militar de Rostov del Don, al sud de Rússia i seu de la divisió sud de l'exèrcit. Ben armats i amb fileres de vehicles blindats i tancs, avançaven ràpidament sobre Moscou. Putin estava davant d'una sublevació armada, que finalment s'ha desactivat. La imatge més il·lustrativa eren els mercenaris abandonant el quarter de Rostov del Don, ja ben entrada la nit.

Prigojin no serà processat, abandonarà Rússia i es traslladarà a Bielorússia. "El cas penal que es va obrir contra ell es tancarà i ell se n'anirà a Bielorússia", ha anunciat el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, que ha resumit els principals punts de l'acord a què ha arribat Prigojin amb el president bielorús. Peskov ha explicat que Lukaixenko s'ha ofert a Vladímir Putin per fer de mediador perquè fa dues dècades que coneix personalment el cap dels Wagner. El portaveu del govern rus també ha detallat que els homes de Wagner que no han participat en la rebel·lió d'aquest dissabte signaran contractes amb el ministeri de Defensa rus i ha assegurat que els que sí que hi han pres part no seran processats.

Recorregut dels mercenaris de Wagner

Soldats russos es van posicionar als afores de la capital per defensar-la

Moscou

Bloguers militars russos diuen que els mercenaris van arribar almenys fins a Ielets

Ielets

El governador de la província

homònima va confirmar

l’entrada dels homes de Wagner

Lípetsk

Vorónej

Intercanvi de foc entre els milicians de Wagner i helicòpters militars russos a Vorónej

Kíiv

UCRAÏNA

RÚSSIA

Mariúpol

Rostov del Don

El grup Wagner va prendre el control de la ciutat i la va bloquejar amb vehicles armats

Crimea

100 km

Moscou

Ielets

Lípetsk

Vorónej

 

UCRAÏNA

Mariúpol

Rostov del Don

RÚSSIA

Crimea

CRONOLOGIA

El grup Wagner va prendre el control de la ciutat i la va bloquejar amb vehicles armats.

Combois militars dels mercenaris van avançar per l'autopista M-4, en direcció a Moscou.

Intercanvi de foc entre els milicians de Wagner i helicòpters militars russos a Vorónej.

El governador de la província de Lípetsk va confirmar l’entrada dels homes de Wagner.

Bloguers militars russos diuen que els mercenaris van arribar almenys fins a Ielets.

Soldats russos es van posicionar als afores de la capital per defensar-la.

Moscou

RÚSSIA

Ielets

Lípetsk

Vorónej

UCRAÏNA

Mariúpol

Rostov del Don

Crimea

CRONOLOGIA

El grup Wagner va prendre el control de la ciutat i la va bloquejar amb vehicles armats.

Combois militars dels mercenaris van avançar per l'autopista M-4, en direcció a Moscou.

Intercanvi de foc entre els milicians de Wagner i helicòpters militars russos a Vorónej.

El governador de la província de Lípetsk va confirmar l’entrada dels homes de Wagner.

Bloguers militars russos diuen que els mercenaris van arribar almenys fins a Ielets.

Soldats russos es van posicionar als afores de la capital per defensar-la.

"Anirem cap a Moscou"

La crisi es va accelerar divendres a la nit, quan el president rus se n'anava a dormir amb un avís de l'FSB, els serveis secrets del Kremlin: havien denunciat Prigojin per intentar orquestrar un cop d'estat. El paisatge d'aquest dissabte ho confirmava: els mercenaris, després de prendre el control de Rostov del Don, a la vora de la frontera ucraïnesa, avançaven cap a la capital russa. "Anirem cap a Moscou", deia Prigojin en un vídeo.

Soldats russos han instal·lat posicions armades defensives al sud-oest de Moscou, segons Reuters, per defensar la capital russa en cas que hi arribin els milicians revoltats del Grup Wagner. S'han registrat atacs, amb artilleria i helicòpters, contra combois militars dels mercenaris. D'altres estampes costaran d'oblidar als passadissos del Kremlin: explosions i trets als carrers de Rostov del Don, que estaven plens de tancs dels mercenaris de Wagner, o alguns habitants aplaudint el pas dels mercenaris. A la nit, però, una altra part de la població va celebrar la retirada de les tropes de Prigojin, un indici que els moments de més angoixa i por havien passat.

Una tensió que també es va notar a Moscou, tal com van explicar a l'ARA diversos veïns. La plaça Roja estava tancada i hi havia un gran desplegament de militars i policia als accessos de la capital. Els parcs públics es van tancar i els actes multitudinaris que hi havia programats dissabte a la ciutat, amb motiu de l’arribada de l’estiu, es van cancel·lar. També hi va haver inspeccions a soterranis d’edificis residencials, mentre les autoritats no descartaven decretar un toc de queda. Els vols des de Rússia cap a Turquia es van esgotar.

"Un càstig inevitable"

Putin s'havia mostrat ferm en el seu discurs del matí: "Tots els que es van embarcar en el camí de la traïció, els que van planejar una rebel·lió armada i van recórrer a mètodes terroristes, s'enfrontaran a un càstig inevitable. Seran responsables tant davant la llei com davant el nostre poble. Els que van organitzar i preparar una revolta armada, que van aixecar les armes contra els seus companys armats, van trair Rússia. I ells en respondran".

Combatents del grup de mercenaris de Wagner descansant en una cafeteria en un carrer prop de la seu del districte militar del sud a la ciutat de Rostov del Don, aquest dissabte.
Camions bloquejant la carretera d'accés a Rostov del Don, al sud de Rússia, aquest dissabte.
El fundador del grup de mercenaris Wagner, Ievgeni Prigojin, es reuneix amb el viceministre de Defensa rus, Iunús-bek Ievkúrov, a la seu del districte militar del sud de les forces armades russes a Rostov del Don, segons un vídeo publicat aquest dissabte.

Abans d'això, Prigojin havia dit des de diversos vídeos a Telegram que el seu objectiu era "una marxa per la justícia" i "anirà fins al final". Prigojin assegurava que disposava de 25.000 combatents i instava tothom qui volgués a "unir-s'hi" amb l'objectiu "d'acabar amb aquest desastre". En un missatge que va llançar per Telegram després de sentir les paraules de Putin, Prigojin assegurava que tant ell com els seus soldats "som els patriotes, i els que se'ns resisteixen són els que s'han reunit al voltant dels canalles", en referència a tots aquells que es refugien en el règim de Putin, al qual ha qualificat de "corrupte".

El cap de Wagner ja havia criticat amb contundència el ministre de Defensa rus, Serguei Xoigú, i el cap de l'estat major, Valeri Gueràssimov, però divendres va creuar una nova línia vermella, acusant el Kremlin d'assassinar els seus homes i denunciant que "l'operació militar especial" d'Ucraïna "està basada en mentides". De fet, va desmuntar tots els arguments de la propaganda del Kremlin per justificar la invasió, que va presentar com una decisió de Xoigú per afermar el seu poder.

Prigojin va acusar el ministeri de Defensa rus d'haver bombardejat una de les seves bases i d'amagar 2.000 cadàvers. "Els qui han destruït avui els nostres nois, que han destruït desenes de milers de vides de soldats, seran castigats", va prometre el líder de Wagner.

stats