Un sol tanc T-34 i un míssil: així ha estat la desfilada militar de Putin el Dia de la Victòria

"Rússia farà tot el possible per evitar un enfrontament global, però no deixarem que ens amenacin", afirma el president rus

ARA
3 min
El president rus, Vladímir Putin, durant la desfilada militar del Dia de la Victòria contra l'Alemanya nazi d'aquest 2024, a Moscou.

BarcelonaLa tradicional desfilada militar del Dia de la Victòria, molt deslluïda per la guerra, ja que només ha desfilat un tanc T-34, ha donat al president rus, Vladímir Putin, una nova oportunitat per llançar la seva recurrent amenaça a Occident, a qui acusa de posar el món al caire d'un nou conflicte global. "Rússia farà tot el possible per evitar un enfrontament global", ha dit en el seu discurs des de la plaça Roja de Moscou, tot just dos dies després de ser investit president per cinquena vegada. "Però al mateix temps, no permetrem que ningú ens amenaci. Les nostres forces estratègiques estan sempre en estat de preparació per al combat", ha afegit, una advertència que ha repetit diverses vegades des de l'inici del conflicte bèl·lic a Ucraïna el febrer del 2022.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Putin ha anunciat també que Bielorússia, el seu principal aliat, participarà en les maniobres amb armes nuclears que ja va anunciar fa uns dies, però ha assegurat que "no hi ha res inusual" en aquest moviment. Moscou va instal·lar l'any passat armes nuclears a Bielorússia, que comparteix frontera amb Ucraïna. El cap del Kremlin és especialista a presentar les seves operacions militars, fins i tot la invasió d'Ucraïna, com a moviments defensius davant d'unes potències occidentals que són, segons ell, la veritable amenaça per al món. Aquest dijous, en el 76è aniversari de la victòria aliada contra l'Alemanya nazi, que va posar fi a la Segona Guerra Mundial, Putin ha acusat els estats que van ser els seus aliats en aquell conflicte de voler "distorsionar la història".

En un nou moment d'exaltació patriòtica, Putin ha acusat Occident de crear el risc d'un nou conflicte global i ha advertit que no podran amenaçar la gran potència nuclear que és avui Rússia. "Avui veiem com estan intentant distorsionar la veritat sobre la Segona Guerra Mundial", ha dit Putin, que ha acusat els estats de l'OTAN d'"arrogància" en voler oblidar el paper de l'URSS en aquella derrota del nazisme de fa 76 anys. "El revengisme, l'abús de la història i l'intent de justificar els actuals seguidors nazis formen part d'una política global de les elits occidentals per avivar nous conflictes regionals", ha afegit, en una referència velada al govern d'Ucraïna, que el Kremlin intenta encasellar com a nazi per justificar la seva invasió.

Davant de Putin i el ministre de Defensa, Serguei Xoigú, han desfilat les tropes russes a Moscou, enmig d'una tempesta de neu que no és gaire habitual al maig.

La rendició incondicional de l'Alemanya nazi va entrar en vigor a les 11.01 de la nit del 8 de maig de 1945, marcat com el Dia de la Victòria a Europa per França, Gran Bretanya i els Estats Units. Donada la diferència horària, a Moscou ja era el 9 de maig i per això Rússia celebra el Dia de la Victòria el dia 9, un dia després que Europa. Ucraïna ho feia com Rússia fins a l'inici de la guerra, quan va decidir distanciar-se de Moscou i adoptar el calendari europeu per a la seva celebració oficial.

La tradicional desfilada militar a Moscou era aquest dijous molt més reduïda que abans del conflicte amb Ucraïna, que concentra ara el gruix de l'arsenal militar del país. Pels carrers de Moscou només hi ha desfilat un tanc T-34. L'exhibició ha comptat, això sí, amb un míssil estratègic intercontinental rus Yars, una arma que, segons narrava el locutor de televisió, té "una capacitat garantida per colpejar un objectiu a qualsevol punt del món", informa Reuters.

A la desfilada no hi ha assistit cap dels líders occidentals, però sí que hi eren el president de Bielorússia, Alexander Lukaixenko, i el de Cuba, Miguel Díaz-Canel, a més dels líders del Kazakhstan, el Kirguizstan, el Tadjikistan, el Turkmenistan, l'Uzbekistan, Laos i Guinea Bissau.

Xi Jinping és rebut amb honors militars a Hongria

El president de la Xina, Xi Jinping, ha estat rebut aquest dijous a Budapest amb honors militars en una “històrica” visita a Hongria, com la va descriure el govern de l'ultranacionalista Viktor Orbán. El mateix primer ministre va rebre Xi a l'aeroport, on va aterrar dimecres a la nit. Hongria és el país de la regió que més inversió rep de la Xina, però també comparteix amb Pequín certes visions polítiques, com la proximitat a la posició de Rússia en el conflicte d'Ucraïna. Un diari hongarès progovernamental publicava aquest dimecres un article de Xi que elogiava, de fet, aquesta sintonia. Segons el govern d'Orbán, la delegació xinesa que visita el país –formada per unes 400 persones, inclosos ministres– signarà fins a 16 acords en matèries que van des de l'energia fins al turisme.

stats