Internacional 07/11/2020

Quins vots queden per recomptar per declarar el guanyador de les eleccions als Estats Units?

Biden va al capdavant als quatre estats que estan en joc: Pennsilvània, Geòrgia, Arizona i Nevada

Cristina Mas
5 min
Recompte de vots per correu a la ciutat de Milwaukee

BarcelonaQuatre dies després de les eleccions als Estats Units, quatre dels estats clau per decidir el resultat encara estan en joc: Pennsilvània, Geòrgia, Arizona i Nevada. Joe Biden encapçala el recompte en tots aquests estats i a mesura que han passat les hores ha anat ampliant el seu marge sobre Donald Trump, però els grans mitjans de comunicació encara no gosen declarar-lo guanyador. Només alguns (entre els quals AP i Fox News) donen el demòcrata vencedor a Arizona, però d'altres (incloent-hi la CNN i el New York Times) no han pintat el color del guanyador en les infografies que tenen en primer pla des de dimarts.

Els equips editorials dels mitjans són prudents per evitar, com va passar l'any 2000, atribuir un estat que després pugui ser impugnat, ja que la campanya de Trump ha llançat una bateria de demandes legals per presumptes irregularitats en el procés. I mentrestrant, Donald Trump, president en exercici, denuncia que el sistema electoral del país és "corrupte" i reclama que li han "robat" les eleccions, mentre que Joe Biden considera que la seva victòria és clara i demana paciència fins que s'acabi el recompte.

Joe Biden ja és el candidat més votat de la història dels Estats Units, i té un avantatge de més de quatre milions de vots sobre Trump, que s'encamina a ser el perdedor amb més vots de la història. I Biden necessita només un o dos dels quatre estats que queden en joc per ser proclamant vencedor. Però la massiva participació i el fet que, en un context de pandèmia, la majoria de nord-americans hagin optat pel vot per correu, juntament amb un sistema electoral enrevessat, està complicant les coses.

Quants vots falten per comptar?

  • Pennsilvània: Joe Biden (49,6%) té un avantatge de gairebé 29.000 vots sobre Trump (49,1%), amb el 96% del vot escrutat, uns 6,7 milions de vots. El vot que s'està recomptant ara és el de les zones urbanes, on Biden està obtenint el suport de tres de cada quatre electors. Els responsables del recompte en aquest estat van dir divendres que l'escrutini encara durarà dies. Estat tradicionalment demòcrata, va ser un dels responsables de la imprevista victòria de Trump el 2016 per un estret marge. Ara tot apunta que els seus 20 vots delegats poden donar a Biden la clau de la Casa Blanca.
  • Geòrgia: Amb el 98% del vot escrutat, Biden (49,4%) està frec a frec amb Trump (49,3%) per una diferència de només 7.000 vots. Les paperetes que queden per comptar són vots per correu i també de soldats nord-americans desplaçats fora del país. Les autoritats van anunciar divendres que com que el marge és tan ajustat es repetirà el recompte. Geòrgia ha votat republicà des del 1992 i ha sigut una de les sorpreses d'aquestes eleccions.
  • Nevada: Aquí l'escrutini està encallat en el 93%, i Biden (49,8%) té un avantatge sobre Trump (48%) de poc més de 22.000 vots. La majoria dels vots que queden per recomptar provenen de Las Vegas, que ofereix dues actualitzacions diàries de resultats. El recompte és més lent aquí perquè a l'agost les autoritats van decidir enviar la documentació per correu a tots els votants a causa de la pandèmia. Ara cal verificar que cap elector hagi votat dos cops, per correu i presencialment. És un dels estats frontissa on no hi ha un partit predominant en la història: Trump hi va perdre per poc el 2016.
  • Arizona: L'escrutini està al 98% amb Biden (49,6%) per davant de Trump (48,7%) amb un avantatge de gairebé 30.000 vots. El comptat de Maricopa (Phoenix) ha d'actualitzar el resultat aquest dissabte a la tarda hora catalana. Les autoritats esperen aleshores haver acabat pràcticament el recompte. Alguns grans mitjans com ara Fox News o AP ja adjudiquen aquest estat a Biden des de la mateixa nit electoral, però d'altres com ara la CNN o el New York Times consideren que encara no es pot donar per fet.

Com funciona normalment el recompte?

Als Estats Units no governa el candidat més votat, sinó que voten els 538 delegats sorgits de les eleccions a cada estat. Al desembre el candidat que obtingui almenys 270 vots dels delegats és nomenat president. Habitualment al final de la nit electoral se sap el guanyador, quan els grans mitjans anuncien la seva projecció a cada estat, que, encara que no és oficial, és suficient per donar-ho per fet. Els triomfs de Barack Obama van ser matiners: el 2008, una hora després del tancament dels col·legis, i el 2012 en va tenir prou amb quinze minuts. La victòria imprevista de Trump el 2016 es va fer esperar fins a quarts de cinc de la matinada hora catalana, quan es va imposar a Pennsilvània davant de Hillary Clinton.

Per què encara no se sap el resultat?

La pandèmia ha fet que 100 milions de nord-americans hagin optat aquest any pel vot anticipat, ja fos presencial o per correu: representen el 68% del cens, el doble que el 2016. Només 60 milions s'han presentat al col·legi electoral durant la jornada. El recompte del vot per correu segueix procediments i calendaris diferents en cada estat, però en general és més lent. Cal comprovar les signatures de l'elector i dels testimonis i les seves adreces, cosa que alguns estats fan abans de la jornada electoral, però en d'altres els sobres es guarden sense tocar-los fins que arriba el dia de la votació.

Aquesta situació tampoc no és del tot accidental. En part, la tensió i la incertesa d'aquests dies és el resultat d'una maniobra política, perquè la cursa no era tan ajustada. Però hi ha hagut un efecte coll d'ampolla. Controlat pels republicans, Wisconsin, per exemple, que va acabar caient del costat de Biden, només va permetre processar els milions de vots per correu un dia abans de les eleccions. A Pennsilvània i Wisconsin els sobres no es van obrir fins a l'inici de la jornada electoral. Això ha fet que Biden aparegués molt per darrere en el recompte, sobretot a les grans ciutats. I ha donat un marge de dies a Trump per aprofitar la incertesa acusant els demòcrates de robar-los les eleccions. Era el guió previst si no hi havia onada blava. En canvi, en altres estats dels republicans, com ara Ohio, Florida o Arizona, on sí que s'ha processat el vot anticipat, el recompte sí que reflecteix un resultat més empatat entre els dos candidats.

Com pot ser guanyador Biden?

A hores d'ara Biden en té prou amb confirmar la victòria a Pennsilvània. També seria suficient per obtenir els 270 vots electorals que necessita si el declaren guanyador en dos dels altres tres estats en joc: Nevada (on Clinton ja va guanyar el 2016), Arizona (on ja el donen per guanyador) i Geòrgia.

Tots els vots seran acceptats?

No se sap. La meitat dels estats admeten tots els vots per correu segellats abans del 3 de novembre, al marge de si per un retard en el servei postal es reben més tard. D'altres no accepten els vots que no tinguin a les mans durant la jornada electoral. Després hi ha el problema dels electors que havien sol·licitat el vot per correu i a última hora van decidir desplaçar-se personalment al col·legi: cal comprovar que ningú hagi votat dues vegades.

Què passa si entra en joc el Tribunal Suprem?

Brandant el fantasma del frau, la campanya de Trump ha demanat que s'aturi el recompte a Michigan i Pennsilvània perquè els vots emesos per correu no siguin acceptats. Els demòcrates exigeixen que cada vot compti. De fet, Trump fa mesos que diu, sense cap mena de prova que ho avali, que el vot per correu és fraudulent. Fins ara s'han presentat centenars de demandes per incompliment de la normativa electoral en aquestes eleccions, moltes relacionades amb el vot per correu o amb les adaptacions que s'han fet a la normativa per la pandèmia. És molt probable que en alguns estats clau els republicans reclamin que es repeteixin els recomptes. A més, Trump ha dit que apel·larà al Suprem perquè aturi el recompte –cosa que no queda clar que pugui fer ni com–, i això podria endarrerir el resultat definitiu durant setmanes.

stats