Internacional 23/12/2013

Salmond acusa el govern espanyol de col·laborar amb Londres per frustrar el referèndum escocès

El primer ministre afirma al 'Herald Scotland' que tot el que diu Rajoy sobre Escòcia és a petició del govern britànic

Ara
1 min
El primer ministre escocès, Alex Salmond, amb la viceprimera ministra, Nicola Sturgeon / ACN

BarcelonaEl primer ministre escocès, Alex Salmond, va acusar dissabte els governs espanyol i britànic de teixir un pla conjunt per frustrar el sí al referèndum escocès del proper 18 de setembre, segons va publicar ahir el rotatiu 'Herald Scotland'.

Salmond va llançar aquestes acusacions després de saber-se que funcionaris del govern del Regne Unit havien estat a Madrid per debatre sobre la independència escocesa amb membres del govern de l'Estat. "El senyor Rajoy està dialogant amb David Cameron i els 'tories'", va afirmar Salmond. "Tot el que el president espanyol diu sobre Escòcia és a petició del govern de Westminster", va afegir.

Els conservadors escocesos van acusar Salmond de patir "paranoia" i el govern britànic ha titllat les insinuacions del primer ministre de còmiques.

Rajoy a l'agenda escocesa

Les acusasions de Salmond arriben pocs dies després que Mariano Rajoy afirmés en roda de premsa que, en cas d'independència, Escòcia quedaria fora de la Unió Europea i hauria de tornar a sol·licitar l'ingrés.

Les declaracions del president del govern espanyol van provocar un intens debat al Parlament escocès entre el primer ministre i l'oposició. Salmond insisteix que Escòcia no quedaria fora dels Vint-i-vuit i que renegociaria el seu estatus en un termini de 18 mesos. L'oposició recorda que, encara que hi hagués una negociació, la decisió requeriria la unanimitat dels vint-i-vuit estats membres i que un eventual veto del govern de Rajoy impediria, o almenys alentiria, el procés d'adhesió.

stats