Internacional 12/11/2018

El Salvador jutja una jove acusada d'intentar avortar

La jove, de 20 anys, va ser violada pel seu padrastre, que havia abusat d'ella des de petita

Ara
2 min
Pro-vida celebrant el vot contrari a l'avortament a les portes del Senat argentí

BarcelonaL'acusació contra una jove del Salvador, que va tenir un fill fruit de la violació del seu padrastre, torna a posar en evidència l'estricta llei de l'avortament del petit país centreamericà, que en cap cas permet la interrupció de l'embaràs. Es tracta d'una de les legislacions més dures i tancades del món. El judici contra Imelda Cortez per intentar matar el seu nadó ha quedat ajornat aquest dilluns fins al 17 de desembre. A l'exterior del tribunal d'Usulutan s'han concentrat desenes de feministes per donar suport a la jove.

Cortez, que ara té 20 anys i una disminució cognitiva, va quedar embarassada en ser violada pel seu padrastre, de 71 anys, quan en tenia 18, i s'enfronta a una pena de 20 anys si els magistrats accepten la versió dels metges, que mantenen que hi ha prou evidències que la jove va intentar induir l'avortament en el moment del part.

La noia ha assegurat que ni ella ni la seva família sabien que estava embarassada i que quan es va posar de part en una latrina Cortez va reclamar l'ajuda de la seva mare. El dolor la va deixar inconscient i va haver de ser traslladada a l'hospital. Era l'abril del 2017, i des de llavors la noia està en presó provisional. El nadó va néixer viu, sa i estalvi, segons han precisat fonts de la defensa.

Però, més enllà de la sentència, el cas de Cortez torna a situar al Salvador el debat sobre si la jove ha de ser jutjada com a culpable o bé ha de ser protegida com a víctima de la violència masclista. Aprofitant-se de la intimitat de la relació familiar, el seu padrastre va abusar d'ella i la violar en repetides ocasions, des que tenia 11 anys. Les anàlisis d'ADN no han deixat lloc a dubte que el nadó de Cortez és fill del violador.

Cortez s'afegeix a la llista d'una vintena de dones tancades en presons del Salvador a l'espera de judici o complint condemna per avortament, encara que la pèrdua del nadó hagi estat de manera natural i involuntària. La llei del país castiga tots i cadascun dels supòsits d'avortament, en cas de la mort del fetus o, com en el cas que es jutja avui, encara que el nadó sobrevisqui.

Mariana Ardila, advocada del grup de drets Women's Link Worldwide, ha afirmat que els jutges tenen l'obligació de considerar les circumstàncies de l'embaràs de Cortez, fins i tot si finalment la declaren culpable. Gairebé 45.000 persones han signat una petició formal que demana a les autoritats l'alliberament de la noia.

Els advocats de la CDFA diuen que les condemnes per aquests crims sovint es basen en una evidència mèdica feble, ja que és difícil que els metges demostrin si algú ha tingut un avortament, i menys encara si només ha quedat en intent.

A principis d'aquest any les Nacions Unides ja van instar el Salvador a revisar la llei sobre l'avortament i tots els casos en què les dones han estat empresonades.

stats