Internacional 29/07/2015

El Perú allibera 39 persones segrestades durant 25 anys per Sendero Luminoso

Les dones segrestades eren sotmeses a violència física i sexual per part del grup terrorista. Molts nens alliberats havien nascut al campament fruit de violacions

Efe
2 min

LimaLa Policia i les Forces Armades del Perú han rescatat a 26 nens i 13 dones segrestats a la selva peruana sota el control de l'organització terrorista Sendero Luminoso, segons ha informat el viceministre peruà de Polítiques per la Defensa, Iván Vega.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les edats dels menors estan compreses entre l'any de vida i els 14 anys. "Molts dels nens han nascut allà i son fruit de les violacions a les dones", ha lamentat Vega. També ha explicat que els membres del Sendero Luminoso utilitzaven les dones joves per procrear i treballar als camps de conreu i a les granges d'animals dedicats a la producció d'aliments per la subsistència del grup terrorista.

Segons ha fet públic el canal de televisió peruà Canal N, les persones alliberades es trobaven captives en un campament situat al terme municipal de Sant Martín de Pangoa, i algunes d'elles feia més de 25 anys que havien estat segrestades d'un alberg de monges a la localitat de Puerto Ocopa.

Vega ha declarat que els nens que naixien al campament eren adoctrinats conforme la ideologia maoista de l'organització i posteriorment eren incorporats a l'activitat terrorista del grup. "No hi ha cap peruà esclau i el govern no ho permetrà mai", ha insistit.

La ministra del departament de la Dona i Població Vulnerable, Marcela Huaita, ha recordat que és l'operació amb el major nombre de nens menors rescatats fins al moment de les mans del Sendero Luminoso. Ha explicat també que les dones eren "sotmeses a una violència permanent, amb repetides situacions de violència sexual".

Malgrat l'organització terrorista està virtualment desarticulada, una petita facció d'aquesta, autodenominada Proseguir, segueix en actiu amb uns 100 efectius, segons estima el govern de Perú. Aquesta branca de Sendero Luminoso actua a la zona entre els rius Ene i Apurímac, lloc on han sigut rescatades les 39 persones.

stats