VIOLÈNCIA D'EXTREMA DRETA
Internacional 19/07/2012

Els serveis secrets alemanys temen atacs de nous grups neonazis

Isaac Lluch
2 min
Hans-Peter Friedrich.

BERLÍNEls serveis d'intel·ligència d'Alemanya van advertir ahir de la formació de noves cèl·lules terroristes d'extrema dreta inspirades en la denominada Clandestinitat Nacionalsocialista (NSU), l'agrupació neonazi que des del 1998 fins al 2011 va assassinar deu persones, la majoria immigrants turcs, amb tota impunitat. "Davant l'enfortiment de l'extremisme de dreta preparat per cometre actes violents, no es pot descartar en el futur una radicalització dels esdeveniments", admet l'informe anual dels serveis secrets interns d'Alemanya presentat ahir. "Existeix la por a un nou terrorisme sorgit d'imitadors" de la NSU, va resumir el ministre alemany de l'Interior, Hans-Peter Friedrich, mentre alertava que "la criminalitat d'inspiració ultradretana va en augment". "En aquest punt es requereix una alta vigilància", va reblar el president dels serveis d'intel·ligència, Heinz Fromm, que va dimitir fa dues setmanes en descobrir-se que uns subordinats seus van destruir importants documents que presumptament havien de confirmar la vinculació dels serveis secrets alemanys amb líders neonazis.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Segons va transcendir ahir, Fromm serà substituït a partir de l'1 d'agost per l'expert en terrorisme i funcionari d'Interior des de fa 21 anys Hans-Georg Maassen. Tot i el fracàs d'aquests serveis a l'hora d'evitar crims com els perpetrats per la NSU, les autoritats van voler destacar ahir com un èxit que des del 1989 s'hagin prohibit nou associacions neonazis.

Les autoritats alemanyes van registrar l'any passat 16.142 delictes d'inspiració neonazi, la qual cosa significa un 1,5% més que el 2010. El nombre d'extremistes de dreta disposats a actuar amb violència va en augment, com també ho han fet (un 20%) els delictes provocats per l'extrema esquerra.

Però el que més preocupa als serveis secrets són els grups salafistes radicals. "La nostra prioritat és la lluita contra el terrorisme islàmic", van convenir Friedrich i Fromm, que van advertir que temen els plans de "jihadistes individuals".

stats