Internacional 17/07/2015

Una parella es grava fent sexe en un emprovador de Pequín i es converteix en un fenomen global

El govern xinès, furiós i desbordat per la magnitud del fenomen. Uniqlo, la cadena on es va gravar el clip, nega que sigui una estratègia de màrqueting mentre la policia posa en marxa una investigació

Ara
2 min

BarcelonaTot va començar de forma prou anodina: una parella de ciutadans xinesos que s'enregistren amb el mòbil mentre practiquen sexe en l'emprovador d'un dels magatzems que Uniqlo –una cadena de roba japonesa amb botigues arreu del món que fa anys que busca un local al centre de Barcelona– té a Pequín. La parella va pujar el vídeo a Weiboo, el Twitter xinès. Fins aquí tot és més o menys previsible. El que ja no ho és tant, de previsible, és el que va venir després: tot un fenomen viral que ha desbordat els censors xinesos, ha enfurismat el govern, s'ha difós arreu del món i ha forçat Uniqlo a desmentir que tot formi part d'una estratègia de comunicació. Tot, per un minut de sexe amateur.

Des de Weiboo, el vídeo es va escampar com una taca d'oli per les xarxes. Dimarts a la nit les autoritats posaven en marxa els habituals mecanismes de censura, però l'abast del fenomen feia la feina molt difícil. El vídeo era retirat però les captures continuaven sent accessibles i, el que és més important, la historia es difonia de forma imparable, no només a la Xina sinó arreu del món. El govern xinès, enfurismat, feia públic un comunicat deplorant l'acció de la fogosa parella, a la qual acusava de fer gala d'un comportament "antisocialista".

"Virus"

Però que els xinesos no tinguin accés al vídeo no vol dir que el fenomen s'hagi aturat. Les xarxes són testimonis d'una nova moda: ciutadans fent-se selfies davant dels magatzems d'Uniqlo. Hi ha parelles que la 'selfie' se la fan adoptant una postura sexual davant la porta de la botiga. Tot, molt allunyat dels models de virtut promulgats durant dècades en el país comunista. No és estrany que fonts de l'administració hagin qualificat el vídeo de "virus" que ha "infectat els valors socialistes".

La magnitud del fenomen ha fet que les xarxes hagin acabat per donar sortida a les inevitables teories de la conspiració, amb molts ciutadans afirmant que tot plegat és una maniobra de publicitat impulsada per Uniqlo, que ha vist com el seu logo es difon per diaris i televisions d'arreu del món. La multinacional japonesa s'ha vist atrapada al mig d'un foc creuat i ha desmentit que tot hagi estat una maquinació seva, obligada a quedar bé amb les autoritats xineses. Ho ha intentat amb un comunitat en què demana als clients que "respectin la moral social i facin un ús correcte dels emprovadors".

stats