Internacional 03/09/2021

Sis ferits en un atemptat terrorista a Nova Zelanda

La policia abat a trets el sospitós, que estava sota vigilància per ser considerat una potencial amenaça

3 min
Oficials de policia treballans als afores del centre comercial on ha tingut lloc l'atac

LondresLa policia d’Auckland, a Nova Zelanda, ha mort a trets aquest divendres a la matinada (hora de Catalunya) un llop solitari seguidor de l'Estat Islàmic després que ferís sis persones, tres de les quals en estat molt crític, a qui va atacar amb un ganivet mentre compraven en un centre comercial de la ciutat. L’actuació va ser tan immediata que seixanta segons després que s'iniciés l’atac l’assaltant ja era mort.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La primera ministra del país, Jacinda Ardern, ha informat que el sospitós figurava en una llista com a potencial amenaça. De fet, l'home va ser condemnat a principis d'any per tenir propaganda d'Estat Islàmic (EI) que fomentava la violència i el terrorisme. L’atacant, que no es pot anomenar per raons legals, és un ciutadà de Sri Lanka que feia deu anys que vivia a Nova Zelanda, i en feia cinc que els serveis de seguretat el mantenien sota control. Tot i això, després d'aconseguir al mateix centre comercial on ha dut a terme l’atac un ganivet de grans dimensions, encara ha tingut temps d’atemptar aleatòriament contra els clients de l’establiment. Adern ha assegurat en conferència de premsa que el terrorista "era d’ideologia extremista” i que ha actuat sota la “inspiració de l’Estat Islàmic".

En tot cas, també ha assegurat que l'acció "ha sigut la d'un individu, no pas [la de cap] fe". La primera ministra, que va destacar per la seva reacció compassiva davant la matança que un supremacista blanc va desfermar el març del 2019, matant 51 persones en dues mesquites de la ciutat de Christchurch, ha volgut establir així una clara línia de separació entre l'assaltant i la religió a què se'ls pogués associar, en aquest cas la musulmana.

Un vídeo penjat a les xarxes socials mostrava la reacció dels compradors al supermercat New Lynn poc després dels fets. "Aquí hi ha algú amb un ganivet... té un ganivet", es pot sentir que diu una dona. "Algú ha sigut apunyalat". Un guàrdia de seguretat demana a la gent que surti del centre comercial. Poc després, se senten uns sis trets. Un testimoni de 34 anys ha assegurat a mitjans locals que va sentir una persona cridar "Al·lahu-àkbar" abans de córrer cap a altres clients.

"Tenia un ganivet, un ganivet força gran, de la mida del seu braç. Feia molta por... Estava a quatre o cinc passos de mi, i com que tenia via per córrer i cap obstacle al davant, vaig córrer", ha assegurat al New Zealand Herald. "Mentre sortia gent, vaig poder veure una dona que portava una samarreta blanca sagnant completament i amb un atac de pànic. La gent intentava ajudar-la... He vist una altra persona que sagnava per l'espatlla". Dels sis ferits, tres estan en estat crític, un greu i un altre lleu, han informat les autoritats.

Llop solitari

El comissionat de la policia, Andrew Coster, ha assegurat en conferència de premsa que creuen que l’home actuava sol i que no hi havia notícia de cap altra amenaça imminent. Ha admès que caldrà fer-se algunes preguntes sobre com es va poder produir un atac davant dels oficials que el vigilaven en tot moment, però va defensar les accions del seu cos. "La realitat és que quan investigues i segueixes algú 24 hores al dia, 7 dies a la setmana, no és possible estar constantment al seu costat en tot moment".

Nova Zelanda està en estat d'alerta terrorista des dels esmentats atemptats de Christchurch. Si llavors la reacció d'Ardern va ser exemplar, tractant d'oferir consol als familiars de les víctimes i mostrant el mateix dolor al seu costat, aconseguint unir el país en la lluita antiterrorista, és probable que la violència d'aquest divendres provoqui preguntes incòmodes sobre per què es va permetre a una potencial amenaça mantenir-se lliure.

stats