Internacional 24/12/2013

Snowden diu que ha aconseguit la seva missió, després de revelar el sistema d'espionatge dels serveis secrets nord-americans

"Jo no volia canviar la societat. Volia donar a la societat l'oportunitat de determinar si s'ha de canviar a si mateixa"

Ara
2 min
Un autobús circula per Washington donant suport a Snowden el passat 20 de desembre en una campanya de la Fundació Aliança per la Justícia Civil. REUTERS

BarcelonaL'extècnic de l'Agència Nacional de Seguretat (NSA, en anglès) Edward Snowden ha dit aquest dimarts que ha assolit la seva missió en explicar com funciona el sistema d'espionatge nord-americà, en una entrevista atorgada al 'Washington Post' feta des de Moscou.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Per mi, en termes de satisfacció personal, la missió ja està ja acomplerta [...]. Jo ja he guanyat. El simple fet que els periodistes ja hagin pogut treballar amb això fa que tot el que vaig intentar de fer ja hagi estat validat", ha assegurat Snowden al rotatiu nord-americà.

Snowden, que viu a Moscou després que Rússia li entregués asil polític, va revelar els diaris 'Washington Post' i al britànic 'The Guardian' el funcionament del mètode d'espionatge massiu del sistema d'intel·ligència nord-americà tant dins com fora del país. Això va provocar un escàndol diplomàtic, perquè es va donar a conèixer que els Estats Units havien vigilat milions de comunicacions, incloent-hi les de líders polítics com la cancellera Angela Merke o la presidenta del Brasil, Dilma Rousseff.

Snowden nega ser un traïdor

L'exanalista de la NSA nega ser un traïdor i haver entregat documents a la Xina i Rússia, com han dit alguns polítics dels Estats Units, on, precisament, se'l vol jutjar per aquestes filtracions. "No hi ha cap evidència de l'acusació que tinc lleialtats amb Rússia o la Xina o qualsevol altre país en lloc dels Estats Units. No tinc relació amb el govern rus. No he arribat a cap acord amb ells [...]. Si he desertat, ho he fet des del govern al públic", ha dit.

A més, ha ressaltat que no volia "enderrocar" el servei d'intel·ligència. "Estic treballant per millorar la NSA. Encara estic treballant per la NSA en aquests moments. Ells són els únics que no se n'adonen", ha sentenciat. També ha explicat que va presentar dues vegades els seus dubtes a l'agència davant la magnitud dels programes d'espionatge i la manca de control dels superiors, però aquests van ser desestimats.

"Només volia que el públic pogués tenir alguna cosa a dir sobre la manera com són els governants", ha ressaltat Snowden. Ha afegit: "Recordeu-ho: jo no volia canviar la societat. Volia donar a la societat l'oportunitat de determinar si s'ha de canviar a si mateixa".

La vida a Rússia

Sowden ha dit que a Rússia té una vida "ascètica" centrada en els llibres i internet, que aprofita per reunir-se amb persones i s'alimenta de fideus i patates fregides.

"Sempre ha estat realment difícil treure'm de casa. No tinc gaires necessitats. De tant en tant hi ha coses quecal fer, coses per veure, trobar-se amb gent, tasques. Però sempre orientat amb un objectiu, ja ho saps. En cas contrari, tot el temps que puc sec, penso, escric", ha explicat.

stats