Internacional 25/12/2013

Snowden també s'apunta al missatge de Nadal

"Un nen nascut avui no tindrà ni un moment de privacitat", diu l'exanalista de l'Agència de Seguretat Nacional dels EUA en el seu missatge, una al·locució alternativa a la de la reina Elisabet II

Efe
2 min

LondresL'exanalista de l'Agència de Seguretat Nacional dels Estats Units (NSA) Edward Snowden ha advertit de l'amenaça global a la privacitat en un missatge de Nadal que ha estat emès pel Canal 4 britànic. Snowden, refugiat a Rússia després de revelar l'existència d'una massiva xarxa d'espionatge electrònic als EUA, ha estat l'encarregat de pronunciar enguany el "missatge de Nadal alternatiu" a la cadena de televisió. La idea era ser el contrapunt al discurs oficial de la reina Elisabet II, emès només una hora abans per la BBC.

Mirant fixament a la càmera, l'analista va recordar que l'anglès George Orwell "ja va advertir del perill d'aquest tipus d'informació" en la seva novel·la '1984', en la qual les dades es recollien amb micròfons, càmeres de vídeo i televisions "que observen". No obstant això, ha assenyalat Snowden, aquests mecanismes "no són res comparat amb els mitjans actuals". "Avui tenim sensors a les nostres butxaques que ens segueixen a qualsevol lloc on anem. Penseu en el que això significa per a la privacitat del ciutadà", ha afirmat l'antic empleat de la NSA".

"Un nen nascut avui creixerà sense cap concepte de la privacitat. Mai sabran el que significa tenir un moment privat, un pensament que no sigui analitzat o registrat", ha dit, i ha afegit que "això és un problema, perquè la privacitat importa, és el que ens permet determinar què som i què volem ser.

El d'aquest dimecres és el primer discurs gravat d'Edward Snowden des que va arribar a Moscou fa diversos mesos fugint del govern dels EUA, que l'acusa de divulgar informació confidencial i de robar propietat governamental. En un dels esdeveniments informatius més destacats de l'any, Snowden va filtrar a través de diversos diaris informació sobre l'abast del programa d'espionatge de la NSA, que va afectar nombrosos governs de tot el món i que, en conseqüència, han protestat davant l'administració nord-americana.

El discurs de Snowden ha estat emès només una hora després del de la reina Elisabet II a la cadena pública BBC, en què ha instat els britànics a aprofitar el Nadal per "fer una pausa" i "reflexionar".

stats