Internacional 23/10/2020

El príncep Andreu va demanar informació sobre la dona que l'acusava d'haver-la violada

Surten a la llum secrets escabrosos de Ghislaine Maxwell, l'exnòvia del pedòfil Jeffrey Epstein

Quim Aranda
3 min
Una imatge de Maxwell, quan era plena del glamur de l'elit, durant la primera dècada dels anys 2000

LondresGhislaine Maxwell, l'exnòvia del magnat i pedòfil convicte Jeffrey Epstein, presumptament còmplice de les seves activitats delictives, nega molt fermament que presentés dones menors d'edat al príncep Andreu, tercer fill de la reina d'Anglaterra, perquè hi mantinguessin relacions sexuals. Ho va assegurar en una declaració sota jurament feta el 2016 i pertanyent a una demanda civil per difamació, ja resolta, presentada per una de les dones suposadament prostituïdes per Maxwell i que va patir abusos d'Epstein, i amb la qual Andreu també hauria mantingut relacions sexuals en reiterades ocasions. Llavors, als anys 2000 i 2001, la dona implicada, Virginia Giuffre, encara no havia fet 18 anys.

Però en la mateixa declaració, Maxwell també va admetre que el príncep li va demanar per correu electrònic informació sobre Giuffre. A la comunicació li deia que tenia "algunes preguntes específiques per fer-li sobre Virginia Roberts", el nom que Giuffre feia servir aleshores. Segons la transcripció de la declaració, el correu d'Andreu data del 2015, just l’endemà que publiqués un comunicat de premsa negant que hagués ajudat mai Epstein a abusar sexualment de la noia.

Maxwell, actualment empresonada als Estats Units i en espera de judici per sis delictes relacionats amb "persuadir, induir, atraure i coaccionar" menors amb l’objectiu de realitzar actes sexuals amb Epstein entre el 1994 i el 1997, i per dos delictes més de fals testimoni que es remunten al 2016, va qualificar Virginia Giuffre de "mentidera" i "fantasiosa". Giuffre és també una de les cinc dones que busquen reparacions legals pels danys causats per Epstein. El magnat es va suïcidar l'agost del 2019 en una cel·la d'una presó de Nova York mentre esperava un nou judici per tràfic sexual. Les demandants esperen satisfer les seves pretensions a través del patrimoni que va deixar el magnat.

Les revelacions de Ghislaine Maxwell s'han fet públiques per primera vegada aquest dijous a la tarda –a primera hora del matí a Nova York– després d'una llarga batalla legal, seguint les ordres de la jutge del districte sud de la ciutat, Loretta Preska. En la declaració, Maxwell va afirmar que no recordava haver afavorit de cap manera que Virginia Giuffre passés una nit de discoteques i clubs nocturns amb Andreu a Londres l'any 2001, una altra de les imputacions que pesen sobre el príncep.

La madam de l'elit mundial

Maxwell, acusada durant molt de temps d'actuar com la madam d'Epstein i de l'elit mundial, també va dir en la seva declaració que "li agradava veure's com la xicota" del financer en una etapa de la seva relació. Un cop superada, però, va afirmar que Epstein li va pagar 500.000 dòlars pels serveis que li prestava.

Les 465 pàgines alliberades aquest dijous són, bàsicament, un seguit de negacions de Maxwell en la implicació de cap mena de delicte. Amb tot, s'hi poden llegir detalls d'un to entre escabrós i desafiant. Per exemple, Maxwell hi afirma que el duc de York, el príncep Andreu, no podria haver mantingut relacions sexuals al seu bany amb una massatgista adolescent, bàsicament perquè la banyera era "massa petita per a qualsevol tipus d'activitat". Unes paraules que va afirmar immediatament després de reconèixer que ella, Epstein i el príncep passaven bastant temps junts a l'illa privada del multimilionari nord-americà, cosa que confirmava que tenien un estret vincle d'amistat.

I tot i l'estreta relació, Andreu, ara apartat de la vida pública per la reina d'Anglaterra a causa de l'escàndol, sempre ha negat que tingués cap coneixement de les activitats delictives del seu amic.

En un dels moments més estrambòtics de la declaració, a Maxwell se li va preguntar reiteradament si guardava una típica "cistella de roba bruta plena de joguines sexuals" a la casa que Epstein tenia a Florida. Maxwell ho va negar i també que hagués proporcionat a Virginia Giuffre un uniforme d'escola sexualment suggeridor perquè el portés mentre feia un massatge a Epstein.

A l'esmentada declaració del 2016, Maxwell també va afirmar: "Una de les mentides que va dir la senyora Giuffre [en el cas per difamació] era que el president Clinton era a l'illa on jo estava present. Absolutament, al 1.000 per cent, això és una falsificació total i una mentida total".

En declaracions des de casa seva a Austràlia, Virginia Giuffre ha assegurat que està "agraïda" que els documents hagin sigut alliberats: "Amb més transparència, espero que tots els que van ajudar a perpetrar aquests odiosos crims en siguin declarats responsables."

stats