Els talibans atempten contra el cap de l'OTAN a l’Afganistan

El general nord-americà Miller en surt il·lès, però moren tres persones a l'atac

El comandant general de l' OTAN a l'Afganistan, el general nord-americà Austin Scott Miller, ha sigut víctima d'un atemptat dels talibans aquest dijous a Kandahar, al sud-est de l'Afganistan. El militar ha resultat il·lès, tot i que han mort almenys tres persones i quatre més han resultat ferides.

Entre les víctimes mortals hi ha el cap de la policia de la província de Kandahar –bressol del moviment talibà–, el general Abdul Raziq, el cap del servei d'intel·ligència afganès,  Mumin Hussainkhil, i un periodista afganès, Salim, de la cadena Kandahar State TV. Tres militars nord-americans han resultat ferits per foc creuat quan intentaven protegir el cap de l'OTAN a l'Afganistan.

El responsable de l'atac és un guardaespatlles del governador provincial que ha disparat primer contra el cap de la policia de Kandahar, just quan les autoritats afganeses i el responsable de l'OTAN anaven a l'heliport "després d'una reunió", segons ha explicat als periodistes el cap de l'exèrcit afganès, el general Sharif Yaftali.

"El cap de la policia de Kandahar, el general Abdul Raziq, ha mort juntament amb molts altres oficials", ha confirmat el portaveu dels talibans,  Yusuf Ahmadi, en un comunicat emès aquest dijous, en el qual també reconeixia l'autoria de l'atemptat per part del moviment islamista. 

Intervenció dels EUA 

Fonts de la missió de l'OTAN a l'Afganistan, que es coneix amb el nom de Suport Decidit, han declarat a l'agència de notícies Efe que es tracta d'un incident "d'afganesos contra afganesos". "Aquest atac no canvia la resolució dels Estats Units en l'estratègia al sud de l'Àsia, i ens fa més forts", ha explicat el portaveu del Pentàgon, Koné Faulkner.

El govern de Kabul només controla un 56% de l'Afganistan, segons les dades extretes de la Inspecció General Especial per a la Reconstrucció de l’Afganistàn (SIGAR, en les seves sigles en anglès) del Congrés dels Estats Units. El govern nord-americà va augmentar l’any passat el seu nombre d’efectius a l’Afganistan, desplegant 3.000 militars addicionals, que es van afegir als 8.400 que ja tenia al país.