"Els talibans em van dictar les preguntes que els havia de fer"

Un periodista afganès explica la coacció dels fonamentalistes als mitjans de comunicació

3 min
El periodista Mirwais Heidari Haqdoost, amb els talibans armats al plató de televisió

BarcelonaMirwais Heidari Haqdoost es resisteix a parlar per telèfon: se sent més còmode escrivint missatges per WhatsApp. No vol exposar-se encara més. Aquest cap de setmana la seva imatge va fer la volta al món: va aparèixer en un programa d'un canal de televisió afganès amb set homes armats amb kalàixnikovs darrere seu. El vigilaven mentre feia una entrevista a un comandant talibà. O millor dit, mentre simulava fer una entrevista. "Abans de començar, em van dictar totes les preguntes que havia de fer", explica. També li van dir com havia de presentar el programa. Lògicament Haqdoost no s’hi va resistir. Tot el contrari, va intentar actuar amb la màxima professionalitat. L'hi anava la vida.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Haqdoost treballa per a Afganistan TV, un canal privat de relativa recent creació. És propietat de Yunus Qanooni, un antic mujahidí que va participar en la guerra als anys noranta i es va reciclar com a polític amb l'arribada de les tropes internacionals a l'Afganistan. El periodista explica que els talibans van envoltar l'edifici del canal de televisió a Kabul tan bon punt van arribar a la capital, i es van emportar tots els vehicles de la cadena. "Quan van intentar entrar a l'edifici, el responsable de la televisió va provar d’impedir-ho, però el van apallissar", assegura el periodista. Segons diu, el grup de talibans que van aparèixer en pantalla amb kalàixnikovs era el tercer que ocupava la cadena.

Mirwais Heidari Haqdoost durant l'emissió del programa amb els talibans armats darrere seu.

"En el nom de Déu, dono la benvinguda a l'audiència d'aquest programa matinal. L'expresident de l'Afganistan, Aixraf Ghani, ha fugit del país emportant-se un munt de diners i deixant la població abandonada. En canvi, els mujahidins intentaran ara que al país hi hagi una vida en pau i igualtat per a tothom", va dir Haqdoost al començar el programa, mirant a càmera i amb aparent tranquil·litat, tot i que tenia set homes armats darrere seu. Els talibans ara es fan dir mujahidins (lluitadors per la llibertat) en els mitjans de comunicació.

"Els talibans asseguren que no prendran represàlies contra ningú i crearan un govern inclusiu", va afegir el presentador en dari, una de les dues llengües oficials de l'Afganistan, abans de canviar al paixtu -la llengua que parlen els talibans i la població d'aquesta ètnia a l'Afganistan- i llançar la primera pregunta (pactada) al comandant radical que estava assegut a la seva esquerra: "Per què han lluitat durant vint anys?"

"L'Emirat Islàmic de l'Afganistan saluda l'audiència musulmana i els afganesos que estan orgullosos del seu país", va començar dient el comandant talibà després de recitar dos versicles de l'Alcorà. "Durant vint anys els Estats Units han ocupat el nostre país, hi han agreujat la situació i han fallat a la nostra gent. Per això hem lluitat", va contestar llegint la resposta d'un paper.

"La llibertat de premsa i el dret a la informació han sigut uns dels grans èxits dels últims vint anys", destaca el director del Comitè per a la Seguretat dels Periodistes Afganesos (AJSC), Najib Sharifi, que es mostra disposat a parlar perquè ja ha aconseguit fugir de l'Afganistan i que tem que tot el que s'ha aconseguit fins ara se’n vagi en orris en poc temps. En les últimes dues dècades van proliferar les cadenes de televisió i les emissores de ràdio a l'Afganistan, fins i tot hi havia canals de notícies 24 hores.

Ni dones ni música

Segons Sharifi, els talibans van intentar donar una imatge de moderació els primers dies després de la seva arribada a Kabul. Per exemple, fins i tot van acceptar que una periodista entrevistés un comandant talibà en una cadena de televisió. Ara, en canvi, assegura, les dones periodistes han desaparegut dels mitjans perquè els talibans els prohibeixen treballar. "Tampoc hi ha música ni a les televisions ni a les ràdios, i fins i tot s'han suprimit alguns serials on apareixien imatges de dones", detalla. Evidentment, afegeix, els periodistes tenen prohibit criticar el moviment islamista i alguns han sigut agredits mentre treballaven al carrer.

Sharifi diu que ha marxat de l'Afganistan perquè, si s'hi hagués quedat, els talibans l’haurien matat. En una entrevista que Haqdoost va oferir aquesta setmana a la cadena Afghanistan International després d'aparèixer en pantalla amb els talibans armats, va assegurar amb convenciment que ell es queda a l'Afganistan perquè està compromès amb la informació i la llibertat de premsa. En canvi, per WhatsApp diu una altra cosa: "He de marxar d'aquest país. Em pot ajudar?"

stats