Internacional 26/02/2014

La tensió a Ucraïna es trasllada a la península de Crimea

Manifestants pro russos s'han enfrontat contra els pro ucraïnesos davant del Parlament de la república autònoma

2 min
Un home ferit en els enfrontaments davant del Parlament regional de Crimea./ REUTERS

La tensió que viu Ucraïna des de fa tres mesos, i que ha provocat la destitució i la fugida del president Víktor Ianukóvitx, s'ha traslladat de Kíev a la península de Crimea, on manifestants pro russos i favorables a seguir dins d'Ucraïna s'han enfrontat aquest dimecres davant del Parlament regional, que debat si reconèixer o no el nou govern ucraïnès.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els pro russos no reconeixen les noves autoritats del país i advoquen per la separació de Crimea o per la seva annexió a Rússia. Els pro ucraïnesos, minoria a la península, temen quedar desvinculats de Kíev. Uns i altres s'han manifestat davant la cambra legislativa de la república autònoma. S'han llançat pedres, ampolles i pals i, segons alguns mitjans locals, s'ha sentit una explosió.

Un manifestant ha mort, però sembla que la causa ha estat un atac de cor, ja que el cos no presentava ferides.

Davant l'escalada de tensió, Rifat Xubarov, líder dels tàrtars de Crimea, favorables a la permanència dins d'Ucraïna, ha sortit del Parlament i ha demanat als seus partidaris que es dissolguessin de forma pacífica i organitzada i que tornessin a casa.

Preocupació entre els russos de Sebastopol

La ciutat portuària de Sebastopol, que tot i ser a la punta de la península de Crimea té un estatus jurídic propi i no pertany a la república autònoma, també ha registrat incidents, i la majoria russa s'està manifestant diàriament des de la destitució de Ianukóvitx. "Els extremistes han pres el poder. Ens hem de defensar, ja que la policia no ho pot fer", ha advertit un representant de la comunitat russa.

Per això han creat patrulles populars que han establert controls als accessos de la ciutat i s'han organitzat per defensar esglésies ortodoxes, habitatges i monuments.

El 90 per cent de la població de Sebastopol és d'ètnia russa i la ciutat acull una base naval de la marina russa. Segons el representant de la comunitat, els russos estaven a favor de la federació, però ara volen la independència, ja que acusen els nacionalistes de Kíev de voler eliminar-los culturalment.

Temor per la situació de Crimea

Les noves autoritats temen els moviments independentistes de les regions pro russes de l'est d'Ucraïna i, sobretot, de la península de Crimea. El nou ministre de l'Interior, Arsen Avákov, es va dirigir a la península pocs dies després d'accedir al càrrec per intentar rebaixar el clima de tensió.

La majoria d'habitants de Crimea, un 60 per cent, són russos, el 25 per cent són ucraïnesos i un 12 per cent són tàrtars, musulmans també favorables a seguir dins d'Ucraïna.

Nikita Khrusxov va cedir la península a la república soviètica d'Ucraïna l'any 1954 i, després del desmantellament de la Unió Soviètica, tant Crimea com la ciutat portuària de Sebastopol van quedar dins de les fronteres ucraïneses, però amb una importantíssima presència russòfona.

stats