Internacional 02/01/2017

Teodorín Obiang, la corrupció guineana jutjada a França

Un tribunal acusa el vicepresident i fill del dictador de Guinea Equatorial de malversació de fons públics

Ara
2 min
Obiang, en una imatge del juny del 2013.

BarcelonaA Teodorín Obiang, el fill del dictador de Guinea Equatorial del mateix nom, se'l coneix més per les seves extravagàncies i el gust per objectes cars i la seva faceta de 'playboy' que per la seva activitat política com a vicepresident del ric país africà que la seva família ha saquejat des de fa gairebé quatre dècades. Aquesta barreja de la cosa pública i privada l'ha portat davant de la justícia francesa, que l'acusa de malversació de fons públics i corrupció, en el primer judici a França en què es jutja un líder africà. Com es preveia Obiang, no s'ha presentat a la vista, que es preveu que duri fins el 12 de gener al·legant errors en la notificació.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La investigació que ha acabat en un tribunal afirma que Obiang ha desviat diners del pressupost públic per dur una vida de luxe desenfrenat a la capital francesa. Amb els diners que donen les riques reserves petrolieres, el vicepresident s'ha comprat mansions o cotxes, mentre vuit de cada 10 guineans tenen prou feina per sobreviure i no tenen les necessitats elementals garantides.

Segons la fiscalia, Obiang, de 47 anys, ha gastat 200 milions d'euros en l'adquisició de fins a sis apartaments situats als barris més prestigiosos de París. En una de les cases, el guineà disposa de cinema, una sauna, una perruqueria i una discoteca. Tot, a costa de buidar les arques públiques.

El de França no és l'únic assumpte pendent que Obiang té amb la justícia. Als Estats Units l'han expropiat diversos apartaments i mansions, valorats en uns 30 milions, així com cotxes esportius i de luxe. A mig Holanda i Suïssa també té causes obertes i els advocats del guineà intenten que conservi el guant de lluentons que va pertànyer a Michael Jackson.

La causa contra Obiang, a qui el seu pare va nomenar número dos del govern després de renovar la presidència per un sospitós 98% -Transparència Internacional i Sherpaha-, estat possible per la tenacitat i lluita d'entitats pels drets humans i contra la corrupció, que han pressionat les autoritats judicials franceses perquè investiguessin la presumpta malversació de fons públics. L'equip del vicepresident ha intentat fins a l'últim moment que no se celebri el judici i fins i tot va acudir al Tribunal Penal Internacional, argumentant la immunitat diplomàtica d'Obiang però la cort de l'Haia ha evitat pronunciar-se en entendre que no és la seva jurisdicció.

stats