Internacional 13/11/2015

Qui és el terrorista britànic Jihadi John?

Els Estats Units estan gairebé segurs d'haver matat el membre d'Estat Islàmic en un atac amb míssil aquest dijous

Anna Moyà
4 min

BarcelonaJihadi John és el nom de guerra amb què els militants d'Estat Islàmic (EI) anomenen Mohammed Emwazi, a qui el Pentàgon assegura haver matat en un atac amb míssil aquest dijous.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El combatent és un símbol per la causa jihadista i la imatge de l'horror per a la resta del món: és l'home encaputxat que va decapitar els periodistes Ben Foley, Steven Sotloff i Kenji Goto i els cooperants David Haines, Alan Henning i Abdul-Rahman Kassig. Tot davant la càmera i amb ressò mediàtic.

Però les persones que el van conèixer abans que formés part de l'EI no el descriuen com el personatge fred i segur d'ell mateix que apareix als vídeos. Qui s'amaga rere la màscara de Jihadi John?

Un nen tímid que volia ser futbolista

Mohammed Emwazi va néixer el 1988 a Kuwait i quan tenia 6 anys la seva família va traslladar-se a North Kensington, a l'oest de Londres. A la capital del Regne Unit, el seu pare va començar a treballar de taxista i el van matricular a l'escola de primària St. Mary Magdalene Church of England.

A classe era l'únic nen musulmà. Un company seu va explicar al Daily Mirror que a Emwazi "li agradava el futbol i com tots els nens sempre volia ser davanter". La mateixa font recordava que un dia a classe de religió els havia parlat de l'Islam: "va escriure en àrab a la pissarra per ensenyar-nos com s'escrivia en el sentit contrari, ens va mostrar textos i ens va explicar la seva religió".

Tot i que hi ha constància d'una baralla puntual amb un company, Mohammed Emwazi és descrit com un nen tranquil dedicat a la seva religió.

Assetjament escolar durant l'adolescència

A l'institut l'anomenaven "Petit Mo", per la seva baixa estatura. Segons un company de classe va dir al 'Sunday Mirror' en una entrevista el 2006, el futur jihadista era un noi "molt tímid i nerviós, que no faria mal ni a una mosca". També va explicar que tenia problemes per relacionar-se amb les noies, que era insegur i que gairebé no parlava amb ningú, "quan ho feia es posava la mà davant la boca perquè una noia li va dir un dia davant tothom que li feia pudor l'alè".

En una entrevista que la cadena BBC va realitzar a l'exdirectora de l'institut Jo Shuter, aquesta reconeixia que el terrorista havia estat víctima d'assetjament escolar i explicava que el jove Emwazi havia rebut suport per aprendre a controlar la seva ira. De totes maneres, segons Shuter, quan va sortir de l'institut era un jove "treballador i amb aspiracions".

El 2006, el combatent de l'EI va començar a estudiar a la Universitat de Westminster un grau en sistemes d'informació que va acabar tres anys després.

En el punt de mira dels serveis d'intel·ligència

Fa aproximadament cinc o sis anys, Emwazi va començar a freqüentar els cercles jihadistes de Londres. Segons una amiga dels seus pares va explicar al diari britànic Mirror, el jove es va tornar "temperamental" i "cada vegada més religiós".

El 2009 va viatjar a Tanzània amb dos companys que estaven sent investigats per els serveis d'intel·ligència britànic (MI5). Tot i que el motiu oficial del viatge era anar de safari, l'MI5 els va fer tornar al Regne Unit perquè sospitaven que els seus plans eren viatjar fins a Somàlia per unir-se a la jihad.

Després d'això, Emwazi va viatjar fins a Kuwait per viure amb la família del seu pare i va començar a treballar en una empresa de tecnologies de la informació. El seu cap també el descriu com un noi "calmat i tranquil". L'abril del 2010 va tornar a Londres. Allà va començar a sospitar que els serveis d'intel·ligència el tenien en el punt de mira.

Emwazi va escriure llavors, just abans de marxar cap a Síria, una sèrie de correus electrònics a un periodista britànic on deia que l'assetjament policial l'estava afectant tant que se sentia com "un home mort caminant" i es plantejava el suïcidi.

També va acudir a l'organització d'advocacia Cage, dedicada a defensar sospitosos de jihadisme al Regne Unit. Asim Qureshi, membre de Cage, va criticar en una roda de premsa l'actuació dels serveis secrets a partir dels atacs contra les torres bessones."Quan aprendrem que quan tractem a la gent com si fossin 'outsiders', ells se senten així i cerquen un altre lloc on pertànyer?", va dir.

Qureshi també va explicar que Emwazi planejava tornar a Kuwait per casar-se però li van impedir viatjar i va ser interrogat durant sis hores a l'aeroport de Heathrow.

L'agost de 2013, els pares del jove en van denunciar la desaparició. Quatre mesos després, la policia els informava que era a Síria i un any més tard apareixia el primer vídeo: la decapitació de James Foley. Mohammed Emwazi s'havia convertit en Jihadi John.

stats