Internacional 24/08/2014

La intel·ligència del Regne Unit identifica el jihadista britànic sospitós d'assassinar el periodista James Foley

Segons 'The Sunday Times', l'home encaputxat que surt al vídeo de la decapitació és Abdel-Majed Badel Bary, conegut com a 'Jihadi John' per altres militants jihadistes

Efe
2 min

LondresEls serveis secrets del Regne Unit (MI5) han identificat el jihadista britànic sospitós d'haver assassinat el periodista nord-americà James Foley, segons fonts governamentals citades pel dominical 'The Sunday Times'.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

D'acord amb aquestes fonts, el servei de contraespionatge britànic MI5 i el servei d'espionatge MI6 han revelat que el jihadista d'origen britànic que suposadament va decapitar el reporter és conegut per altres militants extremistes com a 'Jihadi John'".

El pressumpte assassí del periodista James Foley

L'aparent assassinat de Foley, de 40 anys, i que va ser segrestat a Síria el novembre del 2012, va ser divulgat en un vídeo en fòrums jihadistes pel grup Estat Islàmic (EI), en el qual se sentia el suposat executor de la decapitació del periodista parlar anglès amb accent de Londres.

Segons 'The Sunday Times', aquest home encaputxat és conegut com a 'Jihadi John' per altres militants jihadistes.

Si bé les fonts oficials citades no aporten detalls sobre el sospitós, el diari indica que és Abdel-Majed Badel Bary, de 23 anys, que va abandonar el domicili familiar al barri londinenc de Maida Vale, a l'oest de la capital britànica, l'any passat.

En declaracions a aquest mateix dominical, el ministre d'Afers Estrangers, Philip Hammond, afirma que el suposat origen britànic del jihadista que presumptament va assassinar Foley suposa una "absoluta traïció" als valors del país.

Hammond indica que el seu govern inverteix "recursos significatius" per eradicar el que ha titllat de "barbàrie ideològica" i que, segons assenyala, podria amenaçar el Regne Unit.

El cap de la diplomàcia britànica coincideix amb altres membres de l'executiu de Londres en opinar que l'"amenaça" procedent de Síria i l'Iraq podria durar tota una generació.

"És horrible pensar que l'autor d'aquest acte atroç podria haver estat educat al Regne Unit", afirma el cap del Foreign Office, que ha afegit que aquest fet "suposa una completa traïció" a aquest país, els seus "valors i tot el que els ciutadans britànics defensen".

Des que l'executiu de coalició de conservadors i liberaldemòcrates va arribar al poder el 2010, hi hagut més de 150 ciutadans que han quedat exclosos del Regne Unit per "comportament inacceptable".

stats