Internacional 15/06/2017

Un tiroteig contra congressistes republicans deixa cinc ferits

La policia mata el presumpte autor, un home contrari al president Trump, i evita una massacre

Núria Ferragutcasas
4 min
La policia ha acordonat la zona on s'ha produït el tiroteig.

WashingtonUn tiroteig contra congressistes republicans va commocionar ahir els Estats Units. Un home armat amb un rifle va començar a disparar a les set del matí en un camp de beisbol d’Alexandria, una ciutat als afores de Washington, on s’entrenaven els legisladors. Cinc persones van resultar ferides, entre les quals el número tres del Partit Republicà a la cambra baixa, Steve Scalise. La policia del Capitoli va evitar una massacre. En opinió de molts, l’actual divisió política que viu el país va gestar l’atac.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

“La retòrica política que ens ha portat a l’odi i als trets ha de parar i ha de parar avui”, va assegurar el congressista Rodney Davis, visiblement emocionat i encara vestit amb la roba d’esport, a la televisió CNN. Davis estava a punt de batre quan es va iniciar la ràfega de trets. Els legisladors republicans s’estaven entrenant per al tradicional partit de beisbol entre republicans i demòcrates que se celebra cada any des del 1909 per recollir fons per a entitats benèfiques. El partit, que es jugarà avui, no s’ha cancel·lat.

El president, Donald Trump, que ahir va complir 71 anys, va apel·lar a la unitat del país. “Podem tenir les nostres diferències però en temps com aquests convé recordar que tots els que serveixen al Capitoli hi són perquè estimen el seu país. Som més forts quan estem units i treballem pel bé comú”, va afirmar en un breu parlament des de la Casa Blanca, on va lloar la feina dels agents policials i va informar de la mort del presumpte autor del tiroteig, James Hodgkinson.

Aquest petit empresari de Belleville, Illinois, de 66 anys, feia poc que s’havia jubilat i estava consternat per la victòria de Trump del novembre passat, segons va explicar el seu germà al diari The New York Times. La seva pàgina de Facebook està encapçalada per una fotografia de Bernie Sanders, el senador socialdemòcrata de Vermont que va perdre la nominació presidencial demòcrata contra Hillary Clinton. I en un dels seus múltiples posts afirmava que el president nord-americà és un “traïdor”. “Trump ha destrossat la nostra democràcia. És hora de destruir Trump i companyia”, deia.

Un acte “menyspreable”

Sanders, poc després que se sabés la identitat del sospitós, es va dirigir al Senat per condemnar el tiroteig. “Acabo de ser informat que el suposat tirador [...] és algú que aparentment va ser voluntari de la meva campanya presidencial -va informar-. Deixin-me ser al màxim de clar possible: la violència de qualsevol tipus és inacceptable”. I, en un tuit, va escriure que estava “fastiguejat per aquest acte menyspreable”.

L’FBI, que s’ha fet càrrec de la investigació, va assegurar que encara és massa aviat per parlar dels motius que van portar el sospitós a disparar contra el grup de legisladors conservadors. Tot i així, el descobriment dels missatges de Hodgkinson a les xarxes socials va obrir la porta a les especulacions.

El sospitós va disparar entre 50 i 60 trets amb un rifle d’assalt M-4 i una pistola. James Duncan, legislador de Tennessee, que va marxar una mica abans del final de l’entrenament, va explicar que el tirador li va preguntar si els congressistes que s’estaven entrenant eren republicans o demòcrates.

“Ens estava caçant”, va relatar als mitjans el representant de Michigan, Mike Bishop, que era al camp. El seu col·lega, i un dels líders del seu partit, Steve Scalise, era a la segona base quan va rebre l’impacte de diferents trets. El legislador de Louisiana, que es va arrossegar per buscar protecció, estava ahir en estat crític, però es creia que estava fora de perill.

Dos agents de la policia del Capitoli, escortes dels legisladors que van evitar una matança, van quedar ferits durant l’intercanvi de foc amb el sospitós. Els altres ferits eren un empleat d’un dels congressistes i un lobista d’una empresa alimentària.

Els tirotejos i el control d’armes

L’atac contra els polítics republicans va recordar de seguida el tiroteig contra un acte de la congressista demòcrata d’Arizona, Gabrielle Giffords, el gener del 2011. L’ambient polític llavors també estava enrarit per l’auge del moviment ultraconservador Tea Party.

La presidència de Trump provoca tants o més sentiments d’odi com la del seu antecessor. Tanmateix, els líders dels dos partits van buscar la unitat del país. “Reso perquè el president tingui èxit”, va dir Nancy Pelosi, cap de l’oposició demòcrata. “Un atac contra un de nosaltres és un atac contra tots”, va afegir després el líder de la Cambra de Representants, el republicà Paul Ryan.

En els pròxims dies, però, també ressorgirà per enèsim cop el debat sobre les armes. Els tirotejos massius són part del dia a dia de la societat nord-americana. De fet, poc després de l’atac d’Alexandria, es va produir un altre tiroteig massiu a San Francisco, que va acabar amb quatre morts i dos ferits. “Cada dia moren 93 persones per arma de foc -va recordar el governador de Virgínia, Terry McAuliffe-. Això és insostenible i ha de canviar”.

Altres atacs contra congressistes nord-americans

La llavors diputada d’un districte d’Arizona Gabrielle Giffords va rebre un tret al cap durant un tiroteig en un acte polític amb els seus votants. Cinc persones van morir. Giffords, després d’anys de rehabilitació, s’ha convertit en la cara dels que defensen que augmenti el control d’armes.

Leo Ryan, legislador demòcrata de Califòrnia, va ser assassinat 11 dies després de guanyar la reelecció. Va morir a Jonestown, Guyana, després de rebre trets de partidaris del líder religiós Jim Jones. Ryan havia volat al país sud-americà per investigar les denúncies contra Jones.

El senador de Nova York Robert Kennedy, llavors candidat per a la nominació presidencial demòcrata, va ser assassinat a Los Angeles, a la festa de la seva victòria a les primàries de Califòrnia. La tragèdia es va produir cinc anys després de l’assassinat del seu germà i president dels EUA, John F. Kennedy.

Aquest tiroteig va passar al Congrés dels Estats Units. Un grup de nacionalistes porto-riquenys va entrar a la galeria de premsa i va obrir foc contra els congressistes. L’atac va acabar amb cinc legisladors ferits. En aquell moment, es discutia sobre la situació de Puerto Rico.

stats