Sis gràfics per entendre l'impacte de l'ús de les armes als EUA

Les morts en tirotejos no són anecdòtiques i evidencien que el país té un problema real amb el control d'armament

"Siguin quins siguin els resultats d'aquesta investigació [...] una cosa és clara: la violència d'aquest tipus no té cabuda en aquest país". La fiscal general dels Estats Units, Loretta Lynch, s'ha expressat amb contundència després del tiroteig que aquest dimecres ha deixat 17 morts i 14 ferits en un centre de discapacitats de San Bernardino, a Califòrnia. Les seves paraules evidencien, un cop més, que els tirotejos als Estats Units no són anecdòtics i que el país té un problema real amb el control d'armes.

De fet, la matança d'aquest dimecres es produeix tan sols una setmana després que un home armat matés tres persones i en ferís nou arran d'un tiroteig en una clínica de Colorado. A l'octubre, a més, un noi de 20 anys va matar nou persones en una universitat d'Oregon, i al juny un jove blanc va matar nou persones negres en una església a Carolina del Sud. I això només són alguns exemples d'una situació que, com reconeix el president nord-americà, Barack Obama, s'ha convertit en el pa de cada dia: "Tenim ara una pauta de tirotejos massius en aquest país que no passa en cap altre lloc del món", ha afirmat aquesta nit.

Les crides d'Obama a la unió de demòcrates i republicans per fer front al problema i aprovar lleis per enfortir el control d’armes han estat fins ara infructuoses, i res fa pensar que –en plena psicosi d'atemptats terroristes i a les proximitats d'una campanya electoral– la cosa canviï en el curt termini. I mentrestant, les morts per arma de foc als Estats Units es compten per milers cada any. Repassem sis gràfics que il·lustren aquesta realitat.

Tirotejos massius a l'any

Aquest 2015, hi ha hagut 335 tirotejos massius fins ara als Estats Units

En els 336 dies que van des de l'1 de gener del 2015 al 2 de desembre (aquest dimecres), hi ha hagut 335 tirotejos massius –quatre víctimes o més, incloent-hi l'assaltant– als Estats Units.

Nombre de morts a l'any

Els Estats Units van registrar el 2013 gairebé 33.000 víctimes mortals per armes de foc

Fa dos anys, els Estats Units van registrar 32.888 morts per armes de foc: 505 persones van morir per un tret accidental; 11.208 van morir disparades intencionalment i 21.175 es van suïcidar amb una arma de foc.

Legislació en cada estat

La majoria d'estats faciliten la possessió d'armes

La segona esmena a la Constitució dels Estats Units estableix el dret dels nord-americans posseir armes. La legislació a la majoria d'estats del país facilita als ciutadans comprar i utilitzar-les.

Nombre d'armes obtingudes legalment

La majoria d'armes utilitzades en tirotejos han estat obtingudes legalment

E ls dos fusells i les dues pistoles recuperades després del tiroteig de dimecres a Califòrnia h avien estat adquirides de forma legal als Estats Units, segons han confirmat fonts policials. Un patró que es repeteix en la majoria de matances.

Possessió de les armes

Els entorns rurals i conservadors són propicis a la tinença d'armes

Els individus blancs, les persones de 50 anys o més, les que habiten en entorns rurals i properes al partit republicà són alguns dels perfils més propicis a posseir armes als Estats Units.

Opinió dels ciutadans

Menys de la meitat dels nord-americans estan a favor d'un nivell més alt de control de les armes

Les enquestes indiquen que menys de la meitat dels nord-americans (47%) està a favor de controlar més les armes als Estats Units. Un 38% dels ciutadans prefereix mantenir la legislació actual, mentre que un 14% és partidari d'unes lleis encara menys estrictes.