Internacional 16/02/2021

Mark Rutte demana als holandesos que respectin el toc de queda

Un tribunal de la Haia el suspèn per manca de base legal i el govern recorre la decisió

2 min
El ministre de l'Interior i Justícia dels Països Baixos, Ferd Grapperhaus, i el primer ministre en funcions, Mark Rutte, durant la conferència de premsa d'aquest dimarts a l'Haia

londresEl primer ministre en funcions dels Països Baixos, Mark Rutte, ha fet una crida aquest dimarts als holandesos perquè continuïn complint el toc de queda entre les 21.00 i les 04.30 hores, mentre s’aclareix la legalitat de la mesura, després que un tribunal de la Haia hagi dictaminat aquest matí que la restricció a la lliure circulació s'ha d'anul·lar immediatament a causa del seu impacte en la llibertat personal. El tribunal ha assegurat que no hi ha base legal per mantenir la mesura perquè es va adoptar i va entrar en vigor quan els contagis començaven a baixar i no hi havia cap "emergència aguda" que la justifiqués. Els jutges han assegurat en el seu veredicte que un toc de queda té un impacte tan ampli sobre el dret a la lliure circulació, i sobre la privadesa, que requereix una "presa de decisions extremadament acurada".

En conferència de premsa, però, Rutte ha anunciat que el seu govern, en funcions per un escàndol racista després de la renúncia de l'executiu el 15 de gener, ha recorregut la decisió demanant mesures cautelaríssimes, perquè l'execució de la sentència se suspengui mentre no hi hagi un nou pronunciament judicial en ferm.

Protestes habituals

El procés contra el toc de queda va ser presentat pel grup Viruswaarheid, d'activistes contra les restriccions imposades com a forma de combat del coronavirus, que ha instigat una sèrie de casos judicials contra la política governamental des que va començar la pandèmia.

"Seguim extremadament preocupats per la variant [anglesa] i es va introduir el toc de queda per assegurar-nos que la taxa d'infecció no tornés a pujar", ha dit Rutte en conferència de premsa, juntament amb el ministre de l'Interior i Justícia, Ferd Grapperhaus. "Realment, necessitem el toc de queda", ha assegurat el primer ministre en funcions. "Si la base legal per al toc de queda és errònia, això no vol dir que no en necessitem cap. El toc de queda és un mitjà per aconseguir un fi, que és mantenir el virus tan controlat com sigui possible". El govern està treballant en una legislació addicional d'emergència per confirmar el toc de queda. Amb tot, el ministre de Justícia, Ferd Grapperhaus, ha admès també que espera que l’apel·lació sigui suficient.

A última hora d'aquest dimarts es coneixerà si el toc de queda s’ha de mantenir pendent de la decisió de l’apel·lació. No serà fins divendres, però, que hi haurà veredicte definitiu sobre el recurs del govern. El toc de queda es va introduir a mitjans de gener i es va allargar a principis d’aquest mes fins al 3 de març.

A finals de gener més de 180 persones van ser arrestades en deu ciutats neerlandeses mentre grups de manifestants que desafiaven el toc de queda es van enfrontar a la policia antiavalots al llarg de tres nits consecutives. Els comerços de Rotterdam van ser saquejats i la policia va utilitzar canons d’aigua. El primer ministre Mark Rutte va condemnar la "violència criminal" i el ministre de Justícia va dir que es mantindria el toc de queda, que la justícia posa en qüestió. Saltar-se'l està penalitzat amb una multa de 95 euros.

stats