Transnístria demana protecció a Rússia i denuncia “pressions" de Moldàvia

L'enclavament prorús, fronterer amb Ucraïna, és l'últim focus de tensió de la regió

ARA
2 min
Transnístria, el no-país

BarcelonaEl Parlament de Transnístria, la regió prorussa separatista de Moldàvia, ha demanat aquest dimecres a Rússia protecció davant “l’augment de les pressions” de Chisinau, ha dit. Transnístria, fronterera amb Ucraïna, ha demanat a diferents organismes internacionals que “no permetin una escalada” de les tensions en la zona. Ho ha fet en un Congrés especial, amb totes les autoritats polítiques del territori, que no es convocava des que es van declarar independents de Moldàvia.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En la resolució del Congrés s’acorda “sol·licitar al Consell de la Federació Russa i a la Duma (el Parlament rus) implementar mesures per defensar Transnístria per l’augment de les pressions de Moldàvia”. El text també demana al secretari general de l’ONU, António Guterres, que aturi “la violació per part de Moldàvia dels drets i llibertats dels ciutadans de Transnístria” i reclama a l’OSCE que “influeixi en els dirigents moldaus perquè retornin al diàleg racional”.

Les relacions entre Moldàvia i Transnístria són complicades des de la caiguda de l'URSS. L’enclavament, de població majoritàriament russòfona, va separar-se de facto de Chisinau el 1992, després d’una guerra en què va comptar amb el suport militar de Moscou. Des de llavors, tal com estipula l’acord de pau, hi ha un desplegament permanent de policies russos al territori i Moldàvia aposta per la reintegració de la regió en el seu territori.

L’actual govern de Chisinau, que va arribar al poder el 2020, ha adoptat una política més dura cap a Transnístria. Moldàvia reclama la retirada dels policies russos a l’enclavament i el desarmament de l’arsenal soviètic, que es va estimar en 40.000 tones d’armes i municions. A més, a inicis d’aquest any, Chisinau va suspendre els privilegis fiscals que va donar a la regió prorussa com a part d’una política d’acostament. 

El ministeri d’exteriors rus, Sergei Lavrov, ha respost que “protegir els residents de Transnístria”, on gairebé la meitat de la població té la ciutadania russa, “és sempre una prioritat”. El viceprimer ministre moldau, per la seva banda, ha dit que no es creu la propaganda de l’enclavament i ha assegurat que la regió gaudeix de “pau, seguretat i integració econòmica” gràcies a les relacions de Moldàvia amb la UE. 

L'impulsor del Congrés, el president de Transnístria Vladim Krasnoselski, havia evitat, fins ara, fer passes cap a Moscou i involucrar-se en el conflicte d'Ucraïna. De fet, fa pocs mesos va rebre l'ambaixador d'Ucraïna a Moldàvia per facilitar la circulació del cereal ucraïnès bloquejat per Rússia.

stats