Internacional 08/10/2019

Trump impedeix al seu ambaixador a la UE testificar al Congrés

El president acusa de "farsa" la comissió que l'investiga per un possible 'impeachment'

Ara
2 min
El cap del comitè d'Intel·ligència de la Casa dels Representants, el demòcrata Adam Schiff, atén a la premsa..

BarcelonaEl president dels Estats Units, Donald Trump, ha impedit que el seu ambaixador a la Unió Europea, Gordon Sondland, testifiqui davant del Congrés, com estava previst per a aquest dimarts al matí, en el marc de la investigació oberta pel procés de destitució o impeachment.

"M'encantaria enviar l'ambaixador Sondland, un autèntic bon home i bon nord-americà, a testificar, però desafortunadament estaria testificant en una farsa de judici totalment arreglat, en què els drets dels republicans han estat eliminats i on no es permeten fer públics els fets veritables", contraatacava el president aquest dimarts per explicar la seva decisió.

En un segon tuit, el president recordava que en la documentació que ja ha estat aportada a la comissió, que inclou diverses converses per missatge de mòbil entre Sondland i dos diplomàtics nord-americans més a Ucraïna, hi ha una frase del mateix Sondland que, segons Trump, "ho diu tot". "Crec que t'equivoques sobre les intencions del president Trump. El president ha estat clar i cristal·lí: no hi ha cap quid pro quo de cap mena", deia Sondland a un altre diplomàtic, Bill Taylor, que li expressava la seva preocupació pel que entenia que eren les intencions de la Casa Blanca amb Ucraïna: "Retenir ajuda en matèria de seguretat a canvi d'ajuda en una campanya política", deia Taylor.

El Congrés també ha demanat a Sondland que els entregui altres missatges o e-mails que té enregistrats en el seu mòbil personal i que complementarien els que ja s'han entregat a la cambra, però el departament d'Estat del govern nord-americà també s'ha negat a fer-ho.

"El Congrés no només està sent privat del seu testimoni, sinó que també sabem que l'ambaixador té missatges de mòbil o e-mails en un aparell personal que ha entregat al departament d'Estat, tot i que li hem requerit nosaltres, i que el departament d'Estat també està retenint aquests missatges", va dir a la premsa el cap del comitè d'intel·ligència del Congrés, Adam Schiff, responsable de la investigació de l'impeachment.

stats