Internacional 18/09/2019

Trump anuncia més sancions contra l'Iran

Rouhani torna a negar cap implicació de Teheran en l'atac a les instal·lacions petrolieres saudites

Ara
2 min
Trump en pujar a l'Airforce One per visitar Califòrnia.

BarcelonaA cop de tuit, com ja ha convertit en un costum, el president nord-americà, Donald Trump, ha anunciat un augment de les sancions contra l'Iran. És la resposta de la Casa Blanca al bombardeig, dissabte passat, contra instal·lacions petrolieres de l'Aràbia Saudita, que va obligar el primer exportador de petroli del món a rebaixar la producció a la meitat i va fer disparar els preus del cru.

"Acabo d'ordenar al secretari del Tresor que augmenti substancialment les sancions contra l'estat iranià", diu la piulada.

Els Estats Units fa mesos que collen el país persa amb sancions, després que Trump anunciés la retirada unilateral de l'acord nuclear amb l'Iran del 2017, pel qual el país persa acceptava sotmetre's a controls internacionals per demostrar que el seu programa de desenvolupament atòmic no tindrà un ús militar. Trump es va desmarcar de l'acord i va restablir les sancions, que han augmentat progressivament, mentre que la UE, el Regne Unit, França, Alemanya, la Xina i Rússia –també signants del pacte– en defensen la vigència.

L'Iran nega cap implicació en els atacs al jaciment petrolier de Khurais i a la refineria d'Abqaiq. Aquest dimecres al matí el president Hassan Rouhani ha declarat a la televisió que Washington atribueix l'atac a Teheran en una estratègia per continuar aïllant i pressionant el país. Rohuani ha insistit en l'autoria dels rebels houthis del Iemen, a qui Teheran dona suport, i ha condemnat la intervenció saudita al país més pobre del món àrab, que va començar fa quatre anys. Els rebels houthis van reivindicar l'atac, però Washington i també Londres dubten que tinguin tanta capacitat tecnològica.

En to desafiant, Rouhani ha explicat que ha fet arribar una nota als Estats Units a través de l'ambaixada suïssa a Teheran advertint que l'Iran respondrà a qualsevol atac. "No volem un conflicte a la regió. Qui va començar el conflicte? No van ser els iemenites. Va ser l'Aràbia Saudita, els Emirats, Amèrica, alguns països europeus i el règim sionista".

stats