Internacional 29/12/2017

Trump assegura que no hi haurà solució per als 'dreamers' sense el mur amb Mèxic

El president ha advertit als demòcrates que no ajudarà els fills d'immigrants si no es fa el mur

Efe
2 min
Donald Trump a la seva residència de Mar-a-Lago (Florida) on està passant les vacances de Nadal

WashingtonEl president nord-americà, Donald Trump, ha advertit aquest divendres als demòcrates que no hi haurà solució per als joves coneguts com a "dreamers" (somiadors), el fills d'immigrants beneficiaris del programa DACA, llevat que construeixi el mur a la frontera amb Mèxic.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Als demòcrates se'ls ha dit, i ho han entès del tot, que no hi haurà programa DACA sense l'extremadament necessari mur de la frontera sud i la fi de l'horrible immigració en cadena i el ridícul sistema de loteria migratòria", ha afirmat Trump mitjançant el seu compte de Twitter. "Hem de protegir el nostre país a qualsevol preu", ha afegit el mandatari, que ara passa les vacances de Nadal al seu club privat de Mar-a-Lago, a Palm Beach (Florida).

El president va anunciar al setembre la suspensió del programa d'Acció Diferida per als Arribats a la Infància (DACA), impulsat el 2012 per l'expresident Barack Obama i que va permetre protegir de la deportació uns 800.000 joves indocumentats que van entrar al país de nens i que són coneguts com a "dreamers".

No obstant això, Trump va donar sis mesos al Congrés, fins al 5 de març de 2018, per trobar una solució legislativa per la situació dels joves. L'oposició demòcrata ha exigit una solució per als "dreamers", i han insistit en el seu rebuig frontal a aprovar una legislació que inclogui partides pressupostàries per a la construcció de la barrera física a la frontera amb Mèxic.

La proposta del mur ha estat una de les més controvertides de Trump, i durant la campanya electoral va assegurar que la seva construcció la pagaria Mèxic, cosa que ha portat les relacions amb el veí del sud al seu punt més tens en dècades.

Trump també s'enfronta amb Amazon

Aquest mateix divendres, el president nord-americà també ha carregat contra el gegant del comerç electrònic Amazon. Trump ha instat el servei postal dels Estats Units a cobrar "molt més" a l'empresa de Jeff Bezos pel lliurament de paquets, perquè mentre ell guanyaria molts diners, l'entitat pública en perdria.

"Per què el servei postal dels EUA, que està perdent milers de milions de dòlars a l'any, cobra tan poc a Amazon i a d'altres per l'entrega dels seus paquets i fa que Amazon sigui més rica i el servei postal més ximple i pobre?", ha afirmat Trump en el seu compte de la xarxa social. "Hauria d'estar cobrant molt més!", ha afegit el president.

El servei de correu nord-americà, una agència independent del govern federal amb 500.000 empleats, va registrar el 2016 unes pèrdues de 5.600 milions de dòlars, en bona part pels costos de jubilació i salut del seu personal.

No és la primera vegada que Trump carrega contra Amazon, a qui critica per "no pagar impostos" per les seves vendes a internet i per provocar la pèrdua de llocs de treball a ciutats de tots els Estats Units. Al mandatari també l'irrita la dura cobertura que fa de les seves polítiques el diari 'The Washington Post', propietat també de Bezos, i els seus tuits crítics amb el rotatiu de la capital acostumen a portar davant el nom de la firma de comerç electrònic.

stats