TIROTEIG A CALIFÒRNIA
Internacional 09/12/2015

Trump escandalitza amb la seva crida a rebutjar els musulmans

La retòrica incendiària del candidat republicà i l’amenaça terrorista acaparen la campanya

Núria Ferragutcasas
2 min
Trump escandalitza amb la seva crida a rebutjar els musulmans

WashingtonEl candidat presidencial republicà Donald Trump ha tornat a provocar una tempesta política als Estats Units amb les que ja són les seves enèsimes declaracions incendiàries. Després d’atacs a immigrants mexicans, a dones i als seus adversaris, aquest cop el seu objectiu han sigut els musulmans. El magnat immobiliari ha cridat a prohibir l’entrada de tots els musulmans al país fins que els legisladors “entenguin el que està passant”. “El nostre país no pot continuar sent víctima d’atacs horribles de persones que només creuen en la jihad”, va dir en un comunicat.

Les seves paraules arriben pocs dies després del tiroteig massiu a San Bernardino, Califòrnia, executat per un matrimoni inspirat pel grup jihadista Estat Islàmic, i del discurs del president Barack Obama de diumenge, en el qual va instar a no discriminar els musulmans per l’últim atac terrorista.

“No tenim cap altra opció [...]. Estem en guerra”, va insistir ahir Trump, tot i la pluja de crítiques que va rebre la seva proposta no només dels seus rivals, tant republicans com demòcrates, sinó també de diversos líders mundials.

Discurs de la por

La resta d’aspirants presidencials republicans es van desmarcar del seu pla. El senador de Florida, Marco Rubio, va dir que el costum de Trump “de fer comentaris ofensius i escandalosos no aconseguirà unir els nord-americans”. Per a l’exgovernador del mateix estat Jeb Bush, prohibir l’ingrés a tots els musulmans al país és “una bogeria”, mentre que, per a l’empresària Carly Fiorina, l’última sortida de Trump “és un regal de Nadal per a Clinton”.

La capacitat de Trump de fixar els termes del debat de les primàries republicanes exaspera cada cop més les elits republicanes, que temen que la candidatura del multimilionari novaiorquès beneficiï la candidata favorita demòcrata, Hillary Clinton.

La retòrica i les propostes electorals de Donald Trump són més escandaloses i agressives que les dels seus oponents. Però el cert és que, durant les últimes setmanes, després dels atacs terroristes a París, tots han utilitzat el discurs de la por per treure’n rèdits electorals i han defensat idees semblants a les del polèmic candidat per vigilar els musulmans que viuen al país.

Prohibir l’entrada de refugiats

També es van mostrar en contra d’acceptar l’entrada de refugiats sirians i alguns van proposar controlar algunes mesquites. El neurocirurgià Ben Carson, un dels candidats republicans favorits, fins i tot va afirmar el setembre passat que no estaria a favor que un musulmà es convertís en president dels Estats Units.

Clinton i els seus seguidors van aprofitar el nou escàndol per criticar els missatges “d’odi” dels republicans. “La seva proposta busca la divisió -va afirmar l’exsecretària d’Estat dels EUA-, es basa en prejudicis i és deplorable”.

Per la seva banda, el director del Consell de Relacions entre l’Islam i Amèrica, Nihad Awad, va assegurar que el pla de Trump no els sorprèn i que espera que “més republicans el rebutgin per les seves afirmacions feixistes”.

stats