Trump i Melania es van vacunar contra el covid en secret

A diferència d'altres autoritats, l'expresident i l'ex primera dama no van rebre la injecció davant les càmeres de televisió

Javier de la Sotilla
3 min
Donald Trump i la seva esposa, Melania Trump.

BarcelonaL’expresident dels Estats Units, Donald Trump, i l’ex primera dama, Melania, haurien rebut en secret la vacuna del covid-19 al gener, dies abans de deixar la Casa Blanca. Així ho han confirmat aquest dilluns diversos assessors de Trump, citats de manera anònima en mitjans de comunicació nord-americans com The New York Times i la CNN. Les informacions, que no han desvelat si es van posar la vacuna de Moderna o la de Pfizer, afirmen que haurien rebut la segona dosi un cop fora del seu càrrec.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Aquesta revelació arriba dos dies després que aquest diumenge, durant el seu discurs a la Conferència d’Acció Política Conservadora, l’expresident fes una crida als seus seguidors perquè es vacunessin. “La vacuna no és gens dolorosa, tothom hauria de rebre la seva injecció”, va dir en la seva primera intervenció pública des del 20 de gener passat, quan Joe Biden va prendre possessió del càrrec. Va significar un gir en el seu discurs, al ser el primer cop que Trump demanava directament als seus votants que es posessin la vacuna.

Després de mesos minimitzant la gravetat del virus, tant Donald com Melania Trump  es van contagiar de covid-19 a finals de setembre. Un cop recuperat, després de tres dies hospitalitzat, l’expresident va oferir un discurs des del balcó de la Casa Blanca en què va afirmar, sense cap evidència, que ja era immune a la malaltia. “Ara teniu un president que no s’ha d’amagar al soterrani, com sí que ha de fer el seu oponent”, va dir, parlant sense mascareta a una massa de seguidors sense distància física.

Tres mesos més tard va començar el programa de vacunació massiva als Estats Units. A diferència del vicepresident Mike Pence, que va rebre la injecció davant les càmeres de televisió, l’aleshores president, que havia manifestat el seu escepticisme cap a les vacunes en diverses ocasions, va optar per fer-ho en privat al gener. Sí que es van vacunar al desembre i en directe, en canvi, els seus adversaris polítics Joe Biden i Kamala Harris, així com els expresidents Barack Obama, George W. Bush i Bill Clinton, que es van oferir voluntaris a fer-ho de manera pública per transmetre confiança que la vacuna era segura.

En el discurs d’aquest diumenge l’expresident es va atribuir el mèrit de la distribució de vacunes que s’està donant al país: “No els permetem oblidar que vam ser nosaltres [ els que vam desenvolupar el programa d’inoculació]". Tanmateix, l’equip de Biden va assegurar a la CNN que es van trobar amb una falta absoluta d’estratègia de distribució de les dosis, setmanes més tard que fossin aprovades pel seu ús als Estats Units.

Els votants republicans, més reticents a vacunar-se

Els assessors que han revelat la vacunació secreta de l’expresident no han especificat els motius per no fer-ho públic. Però el fet és que Trump s’ha passat tota la pandèmia minimitzant la gravetat del virus i qüestionant la utilitat de les mascaretes i la distància física. I aquest discurs pot haver tingut influència sobre l’opinió pública, concretament la dels seus seguidors majoritaris. Segons una enquesta, el 56% dels “republicans blancs” tenen dubtes sobre si posar-se la vacuna, una xifra que contrasta amb el 7% dels “demòcrates blancs” amb el mateix pensament.

stats