Internacional 02/10/2020

Trump i Melania, positius per coronavirus

El candidat demòcrata Joe Biden anuncia que ha donat negatiu

Carlos Pérez Cruz
2 min
Melania Trump, acusada de plagiar el discurs de Michelle Obama del 2008

WashingtonDonald Trump ha anunciat aquesta matinada a través de Twitter que iniciarà una quarantena després de donar positiu per coronavirus. De fet, abans d'explicar aquest fet, havia informat que ja havia començat la quarantena perquè una de les seves assessores més pròximes, Hope Hicks, havia donat positiu per covid-19. El de Hicks no era el primer cas dins de la Casa Blanca, però, que hi hagi constància, era la primera vegada que el mandatari havia estat en contacte prolongat amb una persona portadora del virus.

La quarantena de Trump és un nou sobresalt en la campanya electoral nord-americana, i posa en qüestió la participació del president en el segon debat amb el seu rival demòcrata, Joe Biden, en les eleccions del 3 de novembre, que està previst per a exactament aquí a dues setmanes en el decisiu estat de Florida.

De moment, ni la Casa Blanca ni el propi Trump han donat més detalls sobre l'estat de salut del president ni de la primera dama. Per precaució i per complir amb la quarantena, des que s'ha sabut que havien donat positiu, tots els actes de campanya de Trump han quedat suspesos immediatament, mentre el cap de l'estat i de govern i la seva dona es preparen per passar dues setmanes aïllats a la Casa Blanca.

Una de les grans incògnites de la jornada ha estat si, precisament, el candidat demòcrata Joe Biden s'havia pogut contagiar durant el primer cara a cara que van mantenir els dos candidats el passat dimarts. La tarda d'aquest divendres, i a través d'un missatge a Twitter, el propi Biden ha sortit al pas per anunciar que tant ell com la seva dona, Jill, han donat negatiu en la prova del nou coronavirus.

En el missatge, i en clau política, Biden ha subratllat la importància de portar mascareta, un missatge dirigit a Trump, que durant mesos no va defensar-ne l'ús i que fins i tot durant el debat de dimarts va fer mofa de la mida de la mascareta que utilitza Biden.

L'assessora, en quarantena a l'avió presidencial

Després de saber el positiu de Hicks, tant Trump com Melania van sotmetre's a la prova, que ha donat positiu per als dos casos. "Vam passar molt de temps amb Hope", ha explicat el mandatari en una trucada telefònica a Fox News. Hicks, que és a casa seva, va viatjar al costat del president dimarts a Cleveland, seu del primer debat de les presidencials, i dimecres a Minnesota, on Trump va fer un míting. Segons informa Bloomberg, en el viatge de tornada a Washington, l'assessora va estar en quarantena a bord de l'avió presidencial perquè ja es trobava malament.

Donald Trump ha suggerit en la seva intervenció televisiva que la culpa del contagi podria ser de militars i policies que, ha afirmat, "et volen abraçar, et volen besar, perquè realment hem fet una bona feina per ells". Judd Deere, portaveu del mandatari, ha defensat que "el president es pren molt seriosament la seva salut i la seva seguretat, així com la de tots els que treballen a favor seu i en el de poble nord-americà". El portaveu ha afegit que la Casa Blanca segueix "les millors pràctiques per limitar l'exposició" al virus. No obstant això, és freqüent veure el president i els seus col·laboradors en situacions de proximitat i sense mascareta.

stats