Internacional 07/11/2018

Trump, a un periodista: "Ets un maleducat, una persona terrible"

L'última roda de premsa del president es converteix en un nou exemple de la seva complexa relació amb la premsa, que considera "l'enemic del poble"

Agències
2 min

WashingtonQualificar els mitjans de comunicació com "l'enemic del poble" i insultar un periodista crític. Són els ingredients de l'últim atac a la premsa del president dels EUA, Donald Trump, que es va enfrontar dimecres de manera insòlita a un reporter de la cadena CNN durant una roda de premsa a la Casa Blanca. "Deixa el micròfon... Et diré una cosa, la CNN hauria d'avergonyir-se que hi treballis. Ets un maleducat, una persona terrible", va dir el mandatari davant dels ulls del món, que transmetia en directe la roda de premsa per canals de televisió d'arreu.

L'escena, completament insòlita, arriba al punt que el president qualifica els mitjans com l'"enemic del poble". Per fer-ho més surrealista, la portaveu de Trump, Sarah Sanders, riu durant l'incident i una funcionària intenta prendre el micròfon al periodista, cosa que no va aconseguir.

"Francament, crec que hauríeu de deixar-me dirigir el país", deia Trump, mentre afirmava que els mitjans americans són negatius per a la població perquè informen de suposades "notícies falses". "Quan informeu de notícies falses, i la CNN ho fa molt, sou l'enemic del poble", deia Trump per després fer el gest de marxar, irat.

Després de l'incident, el periodista de la CNN, una cadena que és el blanc predilecte dels atacs del periodista, va ser defensat pel reporter de la NBC, que tenia el torn de pregunta següent. La resposta de Trump? Dir que tampoc és un gran fan de la cadena. Llavors, el reporter de la CNN torna a aixecar-se del seu seient i provoca un nou enuig presidencial: "Seu, sisplau", va expressar Trump.

Però l'atac a Acosta no va ser l'únic punt de fricció entre el president i els periodistes durant la roda de premsa en què Trump informava dels resultats de les eleccions, que han reforçat la seva majoria al Senat però li han fet perdre el control de la Cambra de Representants. Trump es va mostrar ofès quan una periodista li va preguntar si la seva decisió d'autoqualificar-se de "nacionalista" durant la campanya electoral tenia com objectiu "encoratjar" els nacionalistes blancs del país. "Quina pregunta més racista", va dir Trump a Yamiche Alcindor, periodista negra de la cadena de televisió publica PBS, que és negra. "El que m'acaba de dir m'insulta, és una cosa molt terrible, el que m'ha dit", va dir el president.

I què va fer Trump davant les preguntes d'una tercera periodista a qui no havia donat el torn de paraula? Dir: "Quins mitjans tan hostils, són molt hostils".

stats