CRISI DEL DEUTE
Internacional 20/08/2015

Tsipras dimiteix i porta Grècia a les eleccions anticipades

El govern de Syriza vol celebrar els comicis al més aviat possible per tancar la crisi interna dins del partit i evitar el càstig per l'impacte social de les retallades pactades

Ara
3 min
Alexis Tsipras esperant ser rebut pel president de Grècia, per comunicar-li que ha dimitit / REUTERS

BarcelonaEl primer ministre grec, Alexis Tsipras, ha anunciat la seva dimissió en una intervenció televisada aquest dijous. Ha reconegut que no ha pogut complir amb el seu programa electoral i que per això demanarà un altre cop la revàlida de les urnes. Tsipras ha revelat que ha presentat la dimissió a Prokopis Pavlópulos, president del país, set mesos després de guanyar les eleccions, i ara posa en marxa el procés de convocatòria electoral. "Els grecs han de decidir qui governa el vaixell i qui gestionarà el deute", ha dit el primer ministre dimissionari.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El ja ex primer ministre no ha concretat la data dels comicis. Al migdia, un membre del govern ha dit que "la intenció és celebrar les eleccions el 20 de setembre", després de la reunió que ha mantingut Tsipras amb els seus homes de confiança.

Tsipras ha defensat que van intentar negociar el millor acord possible per als grecs, el tercer rescat del país, que s'ha fet efectiu aquest dijous i que suposa més retallades que les que els grecs van rebutjar al referèndum del 5 de juliol. Per això ha dit que té "l'obligació moral de posar aquest acord davant del poble, i permetre que el jutgin". "Dimiteixo perquè he esgotat el mandat que el públic em va donar a les eleccions del gener. Ara heu de decidir amb el vostre vot si hem actuat correctament".

El líder de Syriza també ha carregat contra els crítics dins del partit, que li retreuen haver traït el projecte de ruptura amb l'austeritat i els ha acusat de "voler destruir" el primer govern d'esquerres de Grècia. "Malgrat les dificultats, continuo confiant que tindrem dies molt millors. Cal escoltar la veu del poble grec per complir el nostre programa. Necessitem més experiència, hem d'estar més preparats", ha reconegut el líder de Syriza.

Govern provisional

La decisió sobre la data de la convocatòria, en última instància, està en mans del president, que és qui té la potestat constitucional per convocar els comicis. Fins que se celebrin les eleccions, el govern provisional estarà encapçalat per la presidenta del Tribunal Suprem, Vassiliki Thanou, que es convertirà accidentalment en la primera dona cap de govern de Grècia.

ent is Vassiliki Thanou-Christophilou afte

ent is Vassiliki Thanou-Christophilou afte

Vassiliki Thanou-Christophilou a

Vassiliki Thanou-Christophilou a

Vassiliki Thanou-Christophilou a

El tercer rescat de Grècia, que s'ha fet efectiu aquest dijous, ha trencat Syriza, el partit de Tsipras, amb la deserció d'una quarantena de diputats que no han avalat el rescat ni les mesures d'austeritat que hi estan associades. Això ha deixat el primer ministre, només sis mesos després d'assumir el govern, en mans del suport parlamentari de l'oposició: dels conservadors de Nova Democràcia, els liberals d'El Riu i els socialdemòcrates del Pasok. Una situació insostenible, després d'haver acceptat un acord amb els creditors internacionals encara més dur del que els grecs van rebutjar en referèndum el 5 de juliol.

Sembla que Tsipras ha optat per precipitar els comicis al més aviat possible, abans que Syriza celebri un congrés per intentar tancar la crisi interna. D'aquesta manera limita el desgast del partit, un sector del qual ja ha cridat els grecs a mobilitzar-se contra el tercer rescat: les eleccions se celebrarien abans del congrés de Syriza. A més l'ala esquerra del partit tindrà poc temps per preparar-se per a la contesa. Avançar els comicis suposarà també que els grecs votin abans que es faci notar l'impacte social de les mesures d'austeritat que s'han pactat, com la retallada en les pensions, les privatitzacions i l'augment de l'IVA.

Durant l'agost no hi ha hagut enquestes, però els sondejos de finals de juliol indicaven que Tsipras manté un important suport dels electors. Amb els partits de l'oposició travessant greus crisis, Syriza no té rival polític, tot i que s'ha de veure fins a quin punt patirà un desgast per la dissidència a les seves files. Tsipras, doncs, haurà de buscar probablement una aliança amb altres partits per governar el país.

stats