Internacional 01/10/2018

Les autoritats indonèsies admeten que els morts poden ser "milers"

La xifra de víctimes és de 844 persones, i moltes zones continuen incomunicades

H. Beech I M. Suhartono
3 min
Els serveis de rescat busquen supervivents entra la runa dels edificis caiguts a conseqüència del terratrèmol i posterior tsunami a l'illa indonèsia de Cèlebes

BangkokEl balanç de morts a l'illa indonèsia de Cèlebes a causa del terratrèmol i el posterior tsunami que van afectar la zona divendres al vespre s'ha doblat en només 24 hores. Dissabte la xifra de persones mortes era de 384, però ahir ja s'enfilava a 832, i el vicepresident d'Indonèsia, Jusuf Kalla, va advertir ahir que el balanç final podria ser de "milers", en plural. Aquest dilluns el nombre total puja a 844.

Mentrestant, continuen multiplicant-se els interrogants sobre per què les autoritats no van alertar la població de manera adequada sobre el risc de tsunami després del potent sisme –de magnitud 7,5 en l'escala de Richter– que va assolar l'illa.

Aquest dilluns s'ha sabut que els sistemes d'alarma van fallar, perquè fa anys que van deixar de funcionar.

Cadàvers surant al mar

El portaveu de l'agència nacional de gestió de desastres d'Indonèsia, Sutopo Purwo Nugroho, va admetre ahir en una roda de premsa que l'àrea afectada per la catàstrofe és molt més gran del que havien pensat inicialment. Els cossos identificats s'estan enterrant en fosses comunes, segons va detallar.

De moment, la majoria de les víctimes mortals corresponen a la ciutat de Palu, de 335.000 habitants i que va quedar totalment devastada pel terratrèmol i el posterior tsunami, amb onades de fins a sis metres d'alçada –inicialment es va dir que eren de tres metres–. Els serveis d'emergència, però, encara no han pogut arribar a les localitats de Donggala, Sigi i Boutong, que també van resultar afectades pel desastre, perquè les carreteres han quedat seriosament danyades.

"Hi ha molts cadàvers a la platja i d'altres surant al mar", va explicar un veí, Nining, a un mitjà local. De fet, es tem pel destí de centenars de persones que tenien previst participar divendres al vespre en un festival a la platja de Talise, una zona turística. De moment continuen desaparegudes. El portaveu de l'agència de desastres també va confirmar ahir que no hi ha electricitat ni a Palu ni a Donggala, i que l'aigua potable i el combustible comencen a escassejar. Moltes gasolineres han tancat per falta de subministrament, i als supermercats ja és difícil trobar aigua embotella i aliments.

Ahir els serveis d'emergència van centrar els esforços a buscar supervivents sota la runa de l'hotel de vuit plantes Roa Roa, a Palu, que es va enfonsar a causa del sisme. Ahir se sentien crits de persones que demanaven ajuda sota la runa, però la falta de maquinària pesant per a les tasques de salvament va dificultar el rescat. De fet, els operaris van haver de treballar directament amb les mans. Es calcula que almenys hi ha unes cinquanta persones atrapades.

Urgeix l'ajuda

A banda de l'hotel, a Palu també es van enfonsar un centre comercial, una mesquita, desenes de cases i la torre de control de l'aeroport, cosa que està dificultant les comunicacions amb la ciutat, perquè només hi poden aterrar un nombre molt limitat d'avions. De fet, una de les víctimes del sisme va ser un controlador aeri, Anthonius Gunawan Agung, de 21 anys, que es va quedar a la torre enfonsada fins a l'últim moment per assegurar-se que un avió amb destinació a Bali podia enlairar-se sense problemes.

L'estructura de molts hospitals de Palu també ha quedat malmesa, i la majoria dels ferits estan sent atesos a l'exterior, a l'aire lliure. "Necessitem tendes de campanya, lones, mantes, medicines, personal mèdic", va enumerar Komang, responsable de l'associació indonèsia de metges, visiblement indignat.

Algunes associacions d'ajuda lamenten que el govern dificulta l'arribada d'experts estrangers a la zona de la catàstrofe. La normativa indonèsia estableix que el país només pot rebre ajuda financera estrangera i de personal en cas que sigui declarat un desastre nacional. De moment, la catàstrofe a l'illa de Cèlebes encara es considera "un desastre a escala provincial", segons explica Aulia Arriani, portaveu de la Creu Roja indonèsia. Malgrat això, la Unió Europea ja va anunciar ahir que destinarà 1,5 milions d'euros en ajuda humanitària d'emergència per als damnificats del terratrèmol i el tsunami.

El president d'Indonèsia, Joko Widodo, va visitar ahir l'illa de Cèlebes i va anunciar que l'exèrcit es desplegarà a la zona per ajudar en les tasques de rescat. De moment els supervivents dormen a l'exterior per por de més moviments de terra. Des de divendres ja s'hi han produït fins a 150 rèpliques.

stats