Internacional 28/05/2019

Turquia ordena la detenció de 101 militars més acusats de colpisme

Els arrestos s'han produït a menys d'un mes de la repetició dels comicis a Istanbul

Ara
1 min
El president turc Tayyip Erdogan en una conferència de premsa.

BarcelonaLa fiscalia turca ha ordenat aquest dimarts la detenció de 101 militars per la seva presumpta implicació en el cop d'estat fallit del juliol del 2016. Més de la meitat dels sospitosos, 52, eren militars en actiu, mentre que els altres ja s'havien retirat o havien sigut expulsats prèviament de l'exercit.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Aquestes detencions se sumen a les més de 130.000 que ha dut a terme la justícia turca des del cop d'estat, segons informa Amnistia Internacional. Entre els privats de llibertat hi ha policies, militars, metges, funcionaris, professors i estudiants, tots ells acusats de tenir "vincles amb grups terroristes". En realitat, Turquia els acusa d'estar relacionats amb el clergue exiliat Fetullah Gülen, un antic aliat del president turc, Recep Tayyip Erdogan, a qui ara acusa d'haver dirigit el cop d'estat.

Repetició d'eleccions a Istanbul

L'ordre d'arrest arriba enmig de la campanya electoral en la qual es tornarà a decidir l'alcalde d'Istanbul. Els turcs ja van votar el 31 de març passat, i van donar la victòria per pocs vots al candidat opositor a Erdogan. Però el partit del president, l'AKP, va denunciar presumptes irregularitats durant les eleccions i la Comissió Electoral va atendre la seva denúncia, impugnant el resultat i ordenant la repetició de les eleccions, que se celebraran el pròxim 23 de juny.

stats