Internacional 22/02/2016

Desafiant Putin: Ucraïna tria una cançó contra l'opressió russa per a Eurovisió

Una cantant tàtara de Crimea representarà el país al festival, amb un tema sobre les deportacions de Stalin

Agències
2 min

BarcelonaEn un clar desafiament a la Rússia de Vladímir Putin, els ucraïnesos han escollit una cantant tàtara de Crimea –la península annexionada a Rússia fa dos anys– per representar el seu país al festival d'Eurovisió. La balada '1944' recorda les deportacions massives de tàtars sota el règim de Stalin al final de la II Guerra Mundial.

La cançó de Jamal va ser escollida diumenge a la nit amb 380.000 vots en la ronda final de candidats, que va ser televisada. La peça relata el desarrelament dels tàtars de la seva terra i com van ser traslladats per força en trens plens de gom a gom en un viatge que va ser letal per molts. Centenars de deportats van morir de gana en arribar a les àrides estepes on van ser traslladats. Els tàtars no van poder retornar a Crimea fins als anys 80.

Tot i que la cançó no parla de l'annexió de la península –que acull una important base naval russa– a Rússia ara fa dos anys, a ningú se li escapen les implicacions. "Quan vénen els invasors, entren a casa nostra, ens maten i diuen 'no en som culpables'", arrenca la peça, que té un arranjament pop. La cantant, nascuda al Kirguizistan, ha recordat abans de la seva actuació que "aquell any va canviar per sempre la vida d'una dona fràgil, la meva besàvia Nazylkhan". Els tàtars de Crimea són majoritàriament musulmans i d'ètnia turquesa, i van ser l'única comunitat que va fer campanya a favor del 'no' al referèndum de l'annexió a Rússia. Són una minoria d'unes 250.000 persones i des del retorn a la sobirania russa han denunciat un augment de la repressió.

Festival polititzat

La normativa del festival d'Eurovisió, que celebrarà la final el proper mes de maig a Estocolm, prohibeix cançons amb contingut polític i no és el primer cop qui hi ha denúncies a Rússia. El 2009, poc després de l'enfrontament entre Rússia i Geòrgia, el jurat va desqualificar el candidat georgià perquè denunciava el president rus, Vladímir Putin. El candidat ucraïnès del 2005 va haver de modificar la lletra de la seva cançó, que era un himne de la revolta taronja liderada per Iúlia Timoixenko.

stats