Internacional 12/05/2021

La UE vol reduir a la meitat les morts per contaminació de l'aire i els plàstics al mar d'aquí al 2030

Brussel·les presenta un paquet de mesures antipol·lució que entrarien en vigor el 2023

2 min
Nou episodi d’alta contaminació per partícules a tot Catalunya

La contaminació de l'aire deixa cada any a Europa prop de 400.000 morts prematures. La Unió Europea vol reduir-les en un 55% d'aquí al 2030 amb un seguit de mesures que imposaran límits de contaminació i tractaran de reduir les fonts de pol·lució de l'aire i que està previst que s'aprovin el 2023. És el "pla zero pol·lució" que ha presentat aquest dimecres la Comissió Europea, que també planteja actuacions per reduir la contaminació de l'aigua i la terra.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Entre els objectius que es fixa la Unió Europea també hi ha el de reduir en un 50% de cara al 2030 la brossa plàstica que s'aboca al mar des de la Unió Europea. Per assolir aquests objectius, la Comissió proposarà mesures per eliminar progressivament els productes químics que interfereixen amb les hormones, a més de les emissions d'amoníac de la ramaderia i les fàbriques i revisar la normativa sobre pesticides per reduir l'ús de productes químics.

També es proposa fixar uns estàndards de qualitat més estrictes per a l’aigua potable, i el 2025 revisarà les lleis sobre residus per millorar el reciclatge i reduir la generació de residus. "Una de les grans lliçons que hem après de la crisi del covid-19 és l'estreta connexió entre la salut humana i la salut del planeta. De moment, cap de les dues coses va bé", ha dit aquest dimecres el comissari de Medi Ambient de la UE, Virginius Sinkevicius, que ha destacat que els grups més vulnerables són els que més pateixen els impactes negatius d'aquesta contaminació. Un estudi d'ISGlobal publicat aquest dimecres, de fet, calcula que la reducció en la contaminació de l'aire durant els mesos de confinament dur van estalviar més de 150 morts a les principals ciutats espanyoles.

Els nous estàndards de qualitat de l'aire que pensa impulsar la Comissió també guarden relació amb els objectius en matèria d'emergència climàtica, ja que les fàbriques i els automòbils que produeixen aquests contaminants nocius per als pulmons també emeten altres gasos responsables de l'escalfament global, com el CO2.

stats