FRANÇA
Internacional 23/03/2015

La UMP de Sarkozy frena l’ascens del Front Nacional

La dreta s’imposa i els ultradretans obtenen el millor resultat local en la debacle socialista

Enric Revuelta
2 min
Nicolas Sarkozy en la compareixença per valorar la victòria a les departamentals.

ParísEls pronòstics no es van complir i el Front Nacional es va quedar a les portes d’una nova victòria electoral a França. Finalment va ser la UMP de Nicolas Sarkozy qui va guanyar la primera volta de les eleccions departamentals de França. El partit de centredreta va obtenir el 31% dels vots, seguit pel Front Nacional, amb el 24,5%, i del Partit Socialista, amb el 19,7%. Si bé el partit ultradretà participarà a la segona volta de diumenge que ve en la majoria dels departaments, els resultats van tenir un regust agredolç per a Marine Le Pen, ja que les enquestes li auguraven la victòria.

La jornada es va caracteritzar per l’elevada abstenció, que va arribar fins al 50%. Tot i això, va ser més baixa que en les eleccions europees de l’any passat (58%) i que en les departamentals del 2011 (55,8%). Aquesta lleugera mobilització hauria sigut clau per evitar una victòria del Front Nacional a la primera volta, ja que el centredreta es va imposar en els departaments en què l’abstenció va ser més baixa.

Sarkozy, reforçat

La victòria de la UMP reforça la posició de Nicolas Sarkozy, recentment retornat a la política i a qui els resultats ajudaran a ser escollit presidenciable pel seu partit el 2017. En comparèixer davant la premsa, Sarkozy no amagava la satisfacció. “Estimats compatriotes, l’alternança està en marxa. Res no ho podrà aturar”, deia un Sarkozy que va cridar els ciutadans a mobilitzar-se de cara a la segona volta.

L’expresident francès també va comparar el Front Nacional amb l’extrema esquerra per demostrar que la seva és l’única alternativa. “El Front Nacional, que té les mateixes idees que l’extrema esquerra, no aportarà cap resposta a les dificultats dels francesos” va afegir. L’expresident també va deixar clar que en la segona volta no demanarà enlloc el vot per als socialistes per evitar una victòria de la ultradreta.

Tot i la decepció de no ser la primera força política a escala nacional, el Front Nacional va confirmar els seus bons resultats en els departaments més afectats per la crisi i grans bastions socialistes com el Pas de Calais, on el partit va arribar fins al 41% dels vots, i Vaucluse, on en algunes circumscripcions va fregar la majoria absoluta.

Marine Le Pen va valorar positivament els resultats. “Aquest vot massiu pel Front Nacional mostra que els francesos volen retrobar la seva llibertat. El resultat d’avui és la millor de les respostes que el poble podia fer al sistema”, va dir. La líder ultradretana va aprofitar l’ocasió per demanar la dimissió de Manuel Valls pels mals resultats del seu partit.

Qui no es va escapar de la patacada va ser el Partit Socialista, que va quedar com a tercera força política i va perdre la representació en molts departaments. És la tercera derrota consecutiva del partit a les urnes d’ençà de la victòria de François Hollande a les presidencials del 2012. Tot i el seu mal resultat, Valls es va felicitar per la derrota del Front Nacional i va qualificar el resultat com a “decent”. “Demano als republicans escombrar el Front Nacional”, va afegir.

stats