La vacuna de Johnson & Johnson, d'una sola dosi, mostra menys eficàcia que les de dues dosis ja en ús

El gegant nord-americà pretén demanar l'autorització d'emergència als Estats Units el mes vinent

3 min
Representació d'un vial de la vacuna de Johnson and Johnson

LondresMés arsenal contra el covid-19. En aquest cas, l'esperada vacuna d'una sola dosi de Johnson&Johnson/Janssen. El gegant nord-americà ha anunciat aquest divendres que els resultats del seu assaig clínic global demostren un 66% d’eficàcia en la prevenció del covid-19 moderat i greu, segons les dades provisionals publicades a partir de la fase III de l'estudi.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La taxa d’eficàcia comunicada per l’empresa sanitària més gran del món és inferior a la de les que ja estan autoritzades a Occident: BioNTech/Pfizer, Moderna i Oxford/AstraZeneca. Amb tot, les dades no serien directament comparables amb aquestes tres vacunes esmentades perquè les proves van excloure expressament els casos lleus de la malaltia, indica el comunicat de J&J.

La fórmula ha mostrat també un cert grau de protecció contra la variant 501.V2, sorgida inicialment a Sud-àfrica. L’eficàcia va ser d'un 57% en els assajos que s'hi han fet. Als Estats Units, els nivells d'efectivitat van ser d'un 72% i a l'Amèrica Llatina d'un 66%.

La companyia té la intenció de sol·licitar una autorització d’ús d’emergència als EUA a principis del mes vinent. Si la FDA, el regulador nord-americà, l'hi concedeix, estaria en disposició de distribuir vacunes de forma immediata, encara que no ha apuntat la quantitat.

La vacuna ha demostrat ser efectiva en un 85% per prevenir el covid-19 greu. Vint-i-vuit dies després de rebre la injecció, ofereix una "protecció completa" contra l'hospitalització i la mort. La protecció és constant en tots els grups d'edat, inclosos els de més de 60 anys.

La tecnologia de la vacuna és d'adenovirus, o germen fred modificat per fer còpies de la proteïna espícula del coronavirus, que el patogen utilitza per forçar el seu pas cap a les cèl·lules del cos humà. El virus alterat no es pot reproduir en humans, però provoca una resposta immune que prepara el sistema immunitari per a la seva defensa. J&J ja va utilitzar la mateixa tecnologia en una vacuna per combatre l’Ebola.

Els laboratoris catalans Reig Jofre van tancar a mitjans de desembre un acord amb Janssen Pharmaceutical Companies, de Johnson & Johnson, per a la transferència tecnològica de la producció de la candidata a vacuna. Segons l'acord, Reig Jofre serà responsable de la formulació i l'envasat. 

Novavax, un altra proposta

Hores abans que s'hagi conegut la informació de Johnson & Johnson, dijous a la nit, la companyia nord-americana Novavax també ha informat dels resultats del seu prototip, en aquest cas de dues dosis. D'acord amb un estudi de llarg abast (15.000 participants de 18 a 84 anys) fet al Regne Unit, l’efectivitat és d'un 89,3%, unes dades que inclourien també la variant identificada inicialment a Kent i al sud-est d’Anglaterra. L'assaig es va fer entre el setembre i el desembre de l'any passat, quan la nova mutació va disparar els casos al Regne Unit, i el 27% dels voluntaris eren més grans de 65 anys.

En una altra branca de l'estudi clínic de dimensions inferiors (4.000 voluntaris), fet a Sud-àfrica tot i que no per analitzar l'efecte sobre la variant que hi ha sorgit, mostraria en aquest cas uns resultats menys encoratjadors: només del 50% al 60% d’eficiència entre els participants als quals no s'havia detectat prèviament el virus de la sida, que és un immunodepressor. La companyia assegura que aviat començarà a provar una nova fórmula adaptada per protegir-se d'aquesta mutació.

Si finalment l'aprovessin els diferents reguladors, la vacuna de Novavax només estaria disponible a partir de la segona meitat de l'any. La Unió Europea ha mantingut amb la farmacèutica nord-americana converses exploratòries sobre la compra de 200 milions de dosis.

Una part de la producció de Novavax es faria a la planta gallega que el grup Zendal té a la localitat d’O Porriño (Pontevedra). El grup va signar el CEPI (coalition for epidemic preparedness innovations), un conveni per participar en la manufactura, i amb tots els col·laboradors preveu fer 2.000 milions de dosis entre tots els participants cap a finals del 2021 que formarien part del fons Covax, promogut per l’Organització Mundial de la Salut i l’Aliança GAVI. Zendal ha sigut l’única empresa de l’Estat triada per la Unió Europea per formar part de la iniciativa CEPI.

El candidat de Novavax es diferencia de les vacunes de Moderna, Pfizer/BioNTech i Oxford/AstraZeneca en la combinació d'una proteïna modificada pel virus del SARS-Cov-2 amb un ingredient de base vegetal per ajudar a generar una resposta immune més forta. Com en el cas de la vacuna d'Oxford/AstraZeneca, que avui pot rebre l'aprovació de l'Agència Europea de Medicaments, la de Novavax pot conservar-se a temperatures de refrigerador convencional. Necessita, també, dues dosis. Novavax és una més de les empreses que han rebut fons de l’operació Warp Speed del govern federal dels Estats Units.

 

stats