Les vacunes estan funcionant millor del que s'esperava als països que més han immunitzat

Les dades preliminars d'Israel, els Emirats Àrabs i el Regne Unit apunten a una disminució dels contagis

4 min
Incidència Vacuna Covid

BarcelonaLes vacunes de covid-19 estan funcionant millor del que s'esperava: l'experiència als tres països on ja s'han administrat a un percentatge significatiu de la població –Israel, els Emirats Àrabs Units i el Regne Unit– demostra que els resultats són francament bons. La vacunació no només ha servit per frenar el nombre d'hospitalitzacions i de malalts greus, sinó que també sembla, segons les dades preliminars, que contribueix a frenar la propagació del virus, és a dir, a reduir el nombre de noves infeccions.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Era una de les grans incògnites que els estudis clínics que s'havien fet abans de posar al mercat les vacunes no podien preveure: se sabia que les vacunes oferien un nivell de protecció molt alt contra el virus –almenys en la seva forma original, no tant en les noves variants, sobretot la sud-africana– principalment per evitar les formes més greus de la infecció. El que no quedava clar era fins a quin punt les vacunes contribuirien a frenar la propagació de la pandèmia, perquè una cosa és que una persona estigui protegida per haver-se vacunat i l'altra que no pugui transmetre el virus. Les primeres dades en aquest sentit, ara que tot just aquests països arriben a un percentatge important de població immunitzada, són esperançadores.

Els experts consultats per aquest diari es mostren preocupats per si l'alarma generada al voltant de la suspensió en alguns països europeus de la vacunació amb AstraZeneca per uns pocs casos de trombosi estranys poden fer la població més reticent a vacunar-se. "Les vacunes estan funcionant molt bé: els resultats són immillorables i fa un any els hauríem firmat amb els ulls tancats. El que està passant amb AZ no mereix que es generi una imatge negativa de les vacunes. Hem d'esperar a l'informe de l'Agència Europea del Medicament (EMA) i també ser conscients que cap intervenció és 100% segura, i més si es fa sobre tota la població mundial. La penicil·lina ha salvat milions de vides, encara que algunes persones en són al·lèrgiques. S'està magnificant el perill", explica a l'ARA Julià Blanco, expert en vacunes d'Irsi-Caixa.

Resultats molt bons comparats amb altres vacunes

Salvador Macip, metge i investigador de la Universitat de Leicester i de la UOC, apunta que "no hi ha cap dubte que totes les vacunes que han passat l’aprovació de les agències de medicaments són segures i amb una eficàcia similar": "Les primeres dades dels països que més han vacunat, com Israel i el Regne Unit, demostren que baixen els ingressos hospitalaris i la mortalitat. I sembla que, a més, podrien estar reduint també els contagis, cosa que els estudis clínics previs no anticipaven, però caldrà confirmar-ho". Macip recorda que els resultats de les vacunes del covid-19 "són molt bons si es comparen, per exemple, amb la vacuna contra la grip, que té una eficàcia més variable, o amb altres de recents com la de la malària i l’Ebola, que protegeixen un percentatge molt més baix de la població".

D'acord amb els resultats, Josep Jansà, del Centre Europeu de Control de Malaties (ECDC), destaca des de Suècia que "cal mantenir les mesures de control fins que no s'assoleixin cobertures superiors al 60% o 70% de la població", cosa que només passa a Israel i als Emirats Àrabs Units. Per sota d'aquest llindar, la vacunació encara no té incidència sobre la propagació del virus: Xile, que ja ha immunitzat gairebé el 40% dels habitants, està veient com els nous contagis continuen creixent, cosa que Jansà atribueix al relaxament de les mesures coincidint amb l'estiu austral.

Europa, encallada

A Europa la dinàmica de la pandèmia ve poc marcada per la vacunació, perquè el ritme d'immunització és encara molt baix. A Espanya s'estan reduint els contagis, tot i que la vacunació és encara molt lenta. Per als experts és un cas clar d'efecte pèndol: durant tota la pandèmia ha sigut el país més colpejat del Vell Continent, en termes relatius, el segon del món després dels Estats Units, que també presenten ara una millora. "Encara hi ha massa poca gent vacunada per marcar la dinàmica de la pandèmia, però on sí que es poden veure els bons resultats és a escala sectorial, allà on el percentatge de vacunació és més elevat, com les residències de gent gran, on la baixada de la incidència és clara". Per a Blanco, "tot apunta que si a Espanya hi haguessin arribat més vacunes seria en una situació molt millor".

El baix ritme de vacunacions a Europa ens aboca a una altra primavera sota fortes restriccions: Itàlia, per exemple, tornarà a tancar-se per Setmana Santa i en algunes regions s'han tancat escoles i comerços no essencials. "Això ens ha de fer veure que aquí podem estar igual d'aquí un mes, amb tan poca població vacunada i en plena desescalada, a quinze dies de Setmana Santa, ens podem trobar un mes d'abril molt complicat", adverteix Blanco. El gran interrogant és com afrontarà la gent –ja exhausta amb les restriccions i amb mostres clares de fatiga pandèmica com protestes als carrers cada cop més contundents– aquests mesos crítics. Encara falta temps perquè amb l'arribada de noves vacunes –s'està ultimant l'aprovació de la de Janssen– assolim l'esperada immunitat de ramat.

stats