Internacional 31/03/2019

El vicepresident de l'Afganistan surt il·lès d'un atemptat dels talibans

És el segon cop en només un any que intenten assassinar Abdul Rashid Dostum

Ara
2 min
El vicepresident de l'Afganistan, Abdul Rashid Dostum , en una imatge d'arxiu del 2009.

BarcelonaEl vicepresident de l'Afganistan, Abdul Rashid Dostum, ha sortit il·lès d'un intent d'atemptat a la província de Balkh, al nord del país, reivindicat pels talibans. Un dels seus guardaespatlles ha mort en l'atac. "Quan el primer vicepresident, el general Abdul Rashid Dustom, ha sortit de Balkh cap a la província de Jawzjan, s'ha trobat amb una emboscada enemiga", ha confirmat aquest diumenge a l'agència Efe un portaveu del partit Junbish-e-Millie, Kanisha Turkistani.

Segons el portaveu, els talibans han atacat el comboi del vicepresident després que els primers vehicles entressin sense problemes a la zona. L'emboscada, que va tenir lloc el dissabte, ha donat lloc a "enfrontaments entre les forces de seguretat i els atacants, fins que després d'uns minuts de xoc els enemics han abandonat l'àrea".

Segons el govern, almenys una desena d'atacants han sigut abatuts o ferits, tot i que no s'ha precisat el nombre exacte de víctimes mortals. "Malauradament, un dels agents de seguretat ha mort i dos més han resultat ferits en l'intercanvi de trets", ha reiterat el portaveu.

Terrorisme jihadista

Instants després de l'atac, el portaveu dels talibans, Zabihullah Mujahid, ha reivindicat l'atemptat a través d'un missatge al seu compte de Twitter. "El comandant Asadullah, un aliat pròxim i comandant militar del general Dostum, ha mort durant l'atac contra el seu comboi aquest dissabte al districte de Balkh", ha confirmat.

És el segon atemptat del qual el vicepresident aconsegueix sortir il·lès l'últim any. El 22 de juliol, Dostum ja va escapar-se sense lesions d'un atemptat a la vora de l'aeroport de Kabul, quan tornava a la capital afganesa després d'un any d'exili a Turquia.

En aquella ocasió va ser l'autoproclamat Estat Islàmic (EI) el que va reivindicar l'autoria de l'atac, que tal com van detallar els jihadistes va ser perpetrat per un insurgent que va fer esclatar els explosius que duia. L'EI també va confirmar que l'objectiu era Abdul Rashid Dostum i el seu equip.

stats