Internacional 18/05/2014

Vietnam reforça la seguretat davant les protestes anti-Xina

Pequín evacua 3.000 xinesos i envia cinc vaixells més per continuar repatriant-ne més. La instal·lació d'una plataforma petroliera xinesa en aigües en disputa ha encès el conflicte

Efe
1 min
Una manifestant aquest diumenge en una protesta anti-Xina a Ho Chi Minh. REUTERS

PequínLes principals ciutats de Vietnam han despertat avui sota un fort desplegament policial per controlar les manifestacions anti-xineses, on han mort almenys dos treballadors xinesos i a les que Pequín ha respost amb l'evacuació d'uns 3.000 nacionals, entre els quals 16 ferits "en estat crític". Cinc vaixells xinesos estan en camí cap a Vietnam per repatriar més ciutadans xinesos.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Milers de vietnamites es manifesten des de fa una setmana arran de la instal·lació d'una plataforma petroliera de la companyia estatal xinesa CNOOC a les illes Paracel, una zona del Mar de la Xina Meridional que els dos països es disputen.

El Govern vietnamita va demanar dissabte l'aturada de les protestes i les va qualificar d'actes "il·legals" que podrien causar danys a l'estabilitat nacional. Segons van indicar alguns activistes, la policia no va permetre que els dissidents més destacats sortissin de casa.

Els manifestants demanen firmesa

Testimonis de les manifestacions a Ho Chi Minh van explicar a EFE que les autoritats van aconseguir dispersar a uns 300 manifestants del centre de la ciutat. "No deixen acostar-nos a les càmares perquè estan detenint a gent. He vingut a protestar contra la Xina i contra la manca de firmesa del nostre Govern. Si el nostre règim no fos comunista, el Govern li plantaria la cara a Xina, com fan Filipines i Japó", ha declarat una jove vietnamita.

La relació entre els dos països, tensa desde fa diverses dècades, podria desembocar en un conflicte diplomàtic més gran després que la Xina revelés la seva "insatisfacció" per com les autoritats vietnamites han respost als incidents violents, que s'han cobrat la vida d'almenys dues persones.

stats