Internacional 03/08/2022

La visita de Pelosi a Taiwan culmina tres dècades de desafiament a la Xina

Des que va arribar al Congrés, la portaveu desitjava confrontar-se amb els líders xinesos

Carl Huse / The New York Times
4 min
Nancy Pelosi, en la seva visita a Taiwan

WashingtonL'any 1991 Nancy Pelosi, aleshores una demòcrata emergent de Califòrnia, va visitar la Xina i Hong Kong en un gest de solidaritat amb els opositors del govern i les víctimes de la massacre de la plaça de Tiananmen. L'acompanyaven el republicà de Washington John Miller i el congressista demòcrata Ben Jones. A l'arribar, van desplegar una pancarta per petició d'un dissident xinès que deia: "Als que van morir per la democràcia a la Xina".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'acte va provocar una ràpida resposta policial i un enfrontament diplomàtic que, sense tenir la repercussió internacional de la visita de Pelosi aquest dimarts a Taiwan, va obrir un antecedent en l'activisme de la presidenta de la Cambra contra la Xina. I és que l'enfrontament actual amb el país asiàtic és només l'últim en una carrera de més de trenta anys de desafiament al govern xinès sobre els drets humans i altres qüestions. La dona més poderosa de Washington no ha defugit mai el que ella considera una lluita digna.

Els seus aliats van dir que si algú filtrava els plans del seu viatge amb l'esperança que l'enutjada reacció del govern xinès o les preocupacions expressades per la Casa Blanca poguessin dissuadir-la d'anar-hi, s'equivocaven molt. "Han escollit la persona equivocada", diu el demòcrata de Massachusetts Jim McGover. "Ella no es deixa intimidar i mai cedeix als assetjadors", assegurava. Aquesta és una de les característiques de la demòcrata de Califòrnia, que avui és la segona en la línia de successió de la presidència: rarament s'ha empetitit davant les amenaces públiques dels seus adversaris i s'ha mantingut ferma respecte als seus principis.

Tot i que la negativa a suspendre el viatge davant les amenaces xineses i els atacs de la Casa Blanca es veia com una imprudència, la visita concorda amb la posició que Pelosi ha mantingut sempre en la relació de la Xina amb el Tibet i Hong Kong, així com en l'empresonament dels uigurs i d'activistes polítics.

Pelosi, de 82 anys, que deixarà de ser presidenta de la Cambra de Representants després de les eleccions legislatives del novembre, també mira cap al seu llegat, que inclou una postura sense disculpes cap a la Xina. Des de les administracions dels presidents George Bush i Bill Clinton, Pelosi ha insistit que no es pot permetre que els beneficis econòmics d'una relació dels Estats Units amb la Xina eclipsin el seu historial de drets humans. "Si no parlem dels drets humans a la Xina per qüestions econòmiques, perdrem l'autoritat moral per parlar dels drets humans a qualsevol altre lloc del món", va dir l'any passat en el 32è aniversari de la massacre de la plaça de Tiananmen.

Relacions amb la Xina

L'actual portaveu de la Cambra de Representants dels Estats Units ha impulsat regularment legislació en favor de Hong Kong i el Tibet, va acollir el Dalai-lama al Capitoli i va demanar un boicot diplomàtic als Jocs Olímpics de Pequín. A més, es va mostrar en desacord amb Bill Clinton en el seu impuls per mantenir l'estatus comercial afavorit per la Xina. "Al seguir una política que reforça el govern xinès, els Estats Units en realitat estan donant suport a la contenció del poble xinès i de les seves esperances", va dir l'any 1997.

La Xina ha pres nota de les seves crítiques i després de la seva crida al boicot olímpic, un funcionari del ministeri d'Afers Exteriors la va acusar de difondre informacions falses utilitzant els drets humans "com a pretext per difamar i calumniar la Xina". En un article d'opinió publicat dimarts a The Washington Post, Pelosi va recordar el seu viatge a la plaça de Tiananmen fa 30 anys. "Des d'aleshores segueix l'historial contra els drets humans de Pequín i el menyspreu a l'estat de dret continua mentre el president Xi Jinping reforça el poder", escrivia.

La posició de Pelosi no només es basa en l'ampli electorat asiàtic del seu districte de San Francisco, sinó també en el seu llarg servei al Comitè d'Intel·ligència de la Cambra, inclòs un període com a presidenta. "Aquesta és una continuació del treball i el lideratge que ha estat fent durant 33 anys", diu Carolyn Bartholomew, antiga cap de gabinet de Pelosi que ara és membre de la Comissió de Revisió Econòmica entre els Estats Units i la Xina.

Tenint en compte la seva història amb la Xina, la decisió de Pelosi de tirar endavant el viatge a Taiwan tot i les advertències dels funcionaris xinesos i nord-americans no va sorprendre els seus companys legisladors. "No va ser un viatge espontani. Ella és una extraordinària defensora dels drets humans i sempre n'ha parlat des que està al Congrés", diu McGovern, mà dreta de Pelosi en qüestions de drets humans relacionades amb la Xina.

El viatge de Pelosi va obtenir també suport dels republicans, que tot i ser els seus crítics més durs, van avalar la decisió. "La portaveu tenia raó, Taiwan és important per a la nostra seguretat nacional i per a la nostra economia", va assegurar el senador republicà de Missouri, Roy Blunt. En canvi, alguns demòcrates van criticar la visita, prevista per a l'abril, per tenir poc a veure amb el context polític actual.

© Copyright The New York Times

stats